Katar'ın yardım eli Arjantin'e de uzandı

Katar'ın yardım eli Arjantin'e de uzandı
Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sıkıntıların, “dostları” sayesinde nefes aldığını duyurmuştu. O dostlar arasında Katar da vardı ve Merkez Bankası’na gönderdiği dolarlarla AK...

Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sıkıntıların, “dostları” sayesinde nefes aldığını duyurmuştu. O dostlar arasında Katar da vardı ve Merkez Bankası’na gönderdiği dolarlarla AK Parti’nin seçim öncesi bir kaza yaşamasının önüne geçti.

Aynı Katar şimdilerde zor durumda olan, İMF’ye olan borcunu ödemekte zorlanan Arjantin’e destek veriyor. Arjantin hükümeti, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yapacağı borç geri ödemesi için Katar’dan 775 milyon dolarlık borç almak üzere anlaşmaya vardı.

Büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olan Latin Amerika ülkesinin, IMF’ye olan borcunu ödemek için son gün 4 Ağustos Cuma idi.

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, hafta başında yaptığı açıklamada, “IMF ödemesi için kendi rezervlerimizden tek bir dolar bile kullanmayacağız” demişti.

Reuters’ın aktardığına göre Katar’dan alınan borcun faiz oranı, IMF’nin SDR cinsi borç faizi olan yüzde 4,033 seviyesinde olacak.

Arjantin’in IMF’ye 2,7 milyar dolarlık borç geri ödemesi için Latin Amerika Kalkınma Bankası’ndan (CAF) 1 milyar dolarlık köprü kredi ve Çin’den 1,7 milyar dolarlık swap da kullanacağı aktarıldı.

Arjantin, hazirandaki IMF taksiti için de Çin’den swap kullanmıştı.

Tüketici enflasyonunun haziranda yıllık yüzde 115,6 olarak açıklandığı Arjantin, son 20 yılda birçok kez dış borçlarını vadesinde ödeyemeyerek temerrüde düşmüştü.