#Kategate komplolarının önüne nasıl geçilecek?

#Kategate komplolarının önüne nasıl geçilecek?
Galler Prensesi Kate Middleton, kanser olduğunu açıklamasıyla birlikte kendisi hakkındaki spekülasyonların sona ermesini umarken, tam tersi bir durumla karşılaştı. Prenses hakkındaki komplo teorileri, #kategate etiketiyle hızla...
Galler Prensesi Kate Middleton, kanser olduğunu açıklamasıyla birlikte kendisi hakkındaki spekülasyonların sona ermesini umarken, tam tersi bir durumla karşılaştı. Prenses hakkındaki komplo teorileri, #kategate etiketiyle hızla yayıldı. Medya takip şirketi BrandMentions'a göre, Kate Middleton'ın videosunun yayılmasının ardından sosyal medyada #kategate etiketiyle 400'ten fazla paylaşım yapıldı. Bu etiket en çok X platformunda öne çıktı ve onu Instagram ve TikTok takip etti.

TikTok'ta paylaşılan ve 200 binden fazla kez izlenen bir video, Prenses'in videosunun manipüle edilmiş olabileceğini iddia ediyor ve "yapay zeka görüntülerinin" kullanıldığına işaret ediyor. BBC, Prenses'in videosunu çekenlerin BBC Studios biriminden bir ekip olduğunu açıkladı.

Felsefe profesörü ve komplo teorileri uzmanı Quassim Cassam, komplo teorilerinin çürüyen kanıtlarla beslenmesinin yaygın olduğunu belirtti. Cassam, "Komplo teorileri aleyhlerindeki kanıtları bile komplonun bir parçası olarak değerlendirir, bu yüzden dirençlidirler" dedi. Ayrıca, Galler Prensesi komplo teorilerinin savunucularının başka hikayelere geçtikçe daha az öne çıkacağını söyledi.

Dijital platformlar ve etik alanında yardımcı doçent olan Whitney Phillips ise bu teorilerin sosyal medya kullanıcıları tarafından eğlence amacıyla da yayılabileceğini belirtti. Phillips, "Bu tür spekülasyonlar, katılımcılar için bir tür eğlenceli gizem veya dikkat dağıtıcı olabilir. Ancak konusu geçen kişilere verebileceği zararı veya sıkıntıyı pek dikkate almazlar" dedi.

Logically firmasının kıdemli analisti Joe Ondrak, online komplo teorilerine katılanların artık sıradan insanlar olduğunu belirtti. Ondrak, "Bu durum, internetteki insanların komplo teorileriyle oynaması için bir fırsat sunuyor" dedi.

X şirketinden bir yönetici olan Joe Benarroch, ana akım medyanın bu tür teorilerin yayılmasında sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Benarroch, "Ana akım medya bu hikayeyi aşırı derecede yaydı ve sonuç olarak, her bir haber kuruluşu şimdi sorumluluk almalı, pişmanlığını ifade etmeli, Prenses Kate ve ailesinden özür dilemeli ve onlara hak ettikleri mahremiyeti sağlamalıdır" dedi.