Kayıhan Pala: Kendi haline bırakılmış gibi

Kayıhan Pala: Kendi haline bırakılmış gibi
‘Bidebunudinle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, salgında artan vaka ile ölümleri ve son durumu değerlendirdi. Önceki günkü verilere göre en çok olgu görülen...

‘Bidebunudinle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, salgında artan vaka ile ölümleri ve son durumu değerlendirdi. Önceki günkü verilere göre en çok olgu görülen ülkeler listesinde Türkiye’nin dünya üçüncüsü olduğunu belirten Pala, “Bizden fazla olgusu olan 2 ülke var Hindistan ve Fransa. Biz aylardır öngörülerimizi paylaşmaya çalıştık. Ama ülkede ekonomik ve sosyal koşulları sağlanmış bir tam kapanma yaklaşımı benimsenmedi” dedi.
Türkiye’nin aşılamaya geç başladığını ve tek aşıyla sürecin yürütüldüğünü belirten Pala, şunları söyledi:
“60 milyon kişiyi aşılama hedefi olan ülkemizde henüz ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 12. Bu oranla pandemiye güçlü yanıt vermemiz mümkün değil. Kapanma da Ramazan ayına ertelenmiş görünüyor ki tam kapanma değil. Bu durumda insanlar ağır hasta olmaya ve maalesef hayatlarını yitirmeye devam edecekler.
Kasım ayının ilk haftasında 2 bin civarı ağır hasta varken günde 70 kişiyi kaybediyorduk. Şimdi 2 bin kadar ağır hastamız var 170’den fazla insanımızı kaybediyoruz. Yeni varyantların daha hızlı bulaşırken, daha ölümcül sonuçlara bizi götürüyor olması Türkiye’nin daha ağır bir durumla karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Öyle görünüyor ki bunun faturası daha ağır olacak.
“BU KOŞULLARDA NASIL MÜCADALE EDECEĞİZ”
Hükümet tam kapanmayı tercih etmese de toplumsal hareketliliği önlemeli. Binlerce insanın kongrelerde, cenazelerde bir araya gelmesine ses çıkarmıyorsunuz. İşyerlerine dönük düzenleme yapmıyorsunuz. Bu koşullarda hastalıkla nasıl mücadele edeceğiz? Yeterli aşı yapmamışız, ilacı yok. Bu bir anlamda şu demek, herkes hastalansın güçlü olanlar yaşamaya devam eder, geri kalanları kaybedeceğiz. Türkiye’de gözlediğimiz en büyük sorun önlenebilecek ölümler için ciddi bir çaba gösterilmemesi.”

“Yakın süreç için çok endişeliyim”

ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde Baş Araştırmacı olarak çalışan immünoloji uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, sosyal medya hesabından uyarıda bulundu. “Ülkemiz 3. dalganın en kötü vurduğu ülkelerden birisi olmuştur” diyen Unutmaz, “Aşılarla kurtuluşa bu kadar yakınken şu anda hızla felaketin doruğuna çıkıyoruz. B117 varyantının çok daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu aylardır uyarıyoruz. Yakın süreç için çok endişeliyim” ifadelerini kullandı.