Kazakistan Süper Başkan’dan vazgeçti

Kazakistan Süper Başkan’dan vazgeçti
Kazakistan’da yapılan referandumda halk, parlamentonun güçlendirilmesine ve “Yeni Kazakistan”ın kurulmasına onay verdi. Referandum sonucunda, 28 yıl boyunca ülkeyi tek adam rejimiyle yöneten Nazarbayev ailesinin gücü de kalmadı.DW...

Kazakistan’da yapılan referandumda halk, parlamentonun güçlendirilmesine ve “Yeni Kazakistan”ın kurulmasına onay verdi. Referandum sonucunda, 28 yıl boyunca ülkeyi tek adam rejimiyle yöneten Nazarbayev ailesinin gücü de kalmadı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Kazakistan’da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından önerilen ve devlet başkanının yetkilerinin sınırlandırılması dahil yönetim sisteminde önemli reformlar öngören anayasa değişikliği referandumunda, resmi sonuçlara göre seçmenin yüzde 77’sinden fazlası değişikliğe “evet” dedi.

Katılım oranının yüzde 68’den fazla olduğu referandum, eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’den bu yana hâlâ geniş yetkilere sahip olan devlet başkanının gücünü sınırlandırmayı öngörüyordu.

Nazarbayev, 2019’da koltuğunu terk ederken Kasım Cömert Tokayev’i halefi ilan etmiş ancak kendisine siyasi karar süreçlerinde geniş yetkiler tanıyan “ulusun lideri” unvanını elinde tutmuştu. Öngörülen reformla, Nazarbayev bu titrini de kaybetmiş olacak.