Kiev’e kamikaze

Kiev’e kamikaze
Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i İran yapımı “kamikaze” İHA’larıyla vurdu. Saldırılarda en az 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.BBC Türkçe’nin haberine göre, Ukrayna Başbakanı Denys Shmygal’ın aktardığına...

Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i İran yapımı “kamikaze” İHA’larıyla vurdu. Saldırılarda en az 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Ukrayna Başbakanı Denys Shmygal’ın aktardığına göre, Kiev haricinde Dnipro ve Sumi kentleri de hedef alındı. Shmygal, kritik öneme sahip altyapı tesislerin de vurulduğunu ve bunun neticesinde ülke çapında yüzlerce köyde elektrik kesildiğini söyledi.

Rusya son saldırılarda “belirlenmiş tüm hedefleri” vurduğunu ve hedef alınan noktaların Ukrayna’nın “askeri komuta tesislerinin ve enerji sistemlerinin” olduğunu söyledi.

Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Yevhan Yenin, ülkenin kuzeydoğusundaki Sumi’de bir enerji üretim tesisinin vurulması sonucu dört kişinin öldüğünü bildirdi. Yenin, Rusya’yı enerji sanayiinde kaos yaratmak istemekle suçladı.


İRAN, KATLİAMDAN SORUMLU
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mihaylo Podalyak, ‘’İran, Ukrayna halkını katletmekten sorumlu. Kendi halkına baskı yapanlar, şimdi de Rus canavarlarına Avrupa’nın kalbinde toplu katliam için silah veriyor” ifadelerini kullandı.

Rusya geçtiğimiz haftalarda da İHA›larla Ukrayna’nın sivil altyapısını hedef alan saldırılar düzenlemişti. Geçen hafta Kiev’e yönelik saldırılarda en az 19 kişi ölmüştü.
Kamikaze İHA›ları hedeflerini vurmadan önce saatlerce havada kalabiliyor.


NEDEN KAMİKAZE İHA’LARI KULLANILIYOR?
İngiltere ordusunun eski bir görevlisi olan Justin Crump, BBC Radio 4’e, Rusların kamikaze İHA’larını ucuz ve etkili olması nedeniyle kullandığı yönünde bir değerlendirmede bulundu. Crump, kamikaze İHA’larının küçük boyutlarda ve alçaktan uçuş yeteneklerine sahip olmasının, radar keşiflerinden ve hava savunma sistemleri müdahalelerinden kolay kaçabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Pek çoğunu aynı anda gönderilmesi durumunda karşı koymanın zorlaştığını belirten Crump, hafif olmaları nedeniyle vurulmaları halinde kolayca devre dışı bırakıldıklarını dile getirdi.