Kılıçdaroğlu: Depremzedeye ücretsiz konut vaat değil, anayasal yükümlülük

Kılıçdaroğlu: Depremzedeye ücretsiz konut vaat değil, anayasal yükümlülük
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere "maliyetine, 20 yıl vade ile konut verileceğine" yönelik açıklamalara tepki gösterdi. Anayasayı işaret eden CHP lideri, depremde...

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere "maliyetine, 20 yıl vade ile konut verileceğine" yönelik açıklamalara tepki gösterdi. Anayasayı işaret eden CHP lideri, depremde evi yıkılanlara devletin konut sağlamasının zorunlu olduğunu belirtti ve "Neyse, şunun şurasında ne kaldı ki? Bir imza ile halledeceğiz" dedi.

CHP lideri, sosyal medya hesabından yaptığı video paylaşımında "Sevgili halkım, bir konuyu netleştirmek adına kısa ve net bir konuşma yapacağım" dedi ve şunları kaydetti:

Deprem konutlarının hemen yapılması gerekitği konusunda hemfikirim. Yoksa insanımız dönmez, şehirlerimiz ölür. İnsanı olmayan bir şehir yaşayamaz. Ama asıl izin vermeyeceğim şey anayasaya ayrkırı olarak depremzedeye konut satılması. Anayasanın hem 57. hem de 125. maddesi çok açık ve çok net. Devlet güvenli barınmadan sorumludur diyor. Konut yapımında gereken 23 belgedeki 42 imzanın tamamı devlet makamında. Yani devlet her aşamada bu konutun ya da iş yerinin depreme güvenli, dayanıklı olduğunu taahüt ediyor. Vatandaş ise tek bir imza atıyor. Dolayısıyla devlet kanuna uygun şekilde barınanlara karşı sorumluluğunu yerine getirmediyse tazmin etmek zorundadır. Vatandaş mahkemeye gitse zaten kazanacak. Benim ücretsiz konum söylemim vaat değil, yükümlülüktür, mecburiyettir ve biz bunu yapacağız. Ve bu arada merak etmeyin, para var. Dünyayı harekete geçiririz, çok hızlı bu parayı bulursunuz. Pazartesi Meclis'e sunacağımız teklife bakarsanız bunu görürsünüz. Bitmeyen bir rant ve ihale sevdası var ki… Neyse, şunun şurasında ne kaldı ki? Bir imza ile halledeceğiz.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen günlerde büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından yapılacak konutlarla ilgili konuşmuştu.

Depremzedelere konutların 20 yıl vadeli bir şekilde ücretli olarak yapılacağını işaret eden Erdoğan, şunları söylemişti:

Diğer afetlerde konutların maliyetini neredeyse 3'te biri bedelle, 2 yıl ödemesiz, 20 yıl vadeyle verdik. Herhangi bir faize tabi olmayan cüzi bir rakamla başlıyor, gelirlerdeki rutin artışlarla birlikte kısa sürede nispeten daha da az bir miktara düşüyor. Mesela bir önceki Elazığ depreminin ardından inşa ettiğimiz 2+1 evlerin aylık ödemesi 510 liran, 3+1 evlerin aylık ödemesi 730 liradan başlıyor. En büyük metrekareye sahip 3+1 evde bu ödeme 990 liraya, toplam borç da 214 bin liraya ancak çıkıyor. Köy evlerini de benzer rakamlarla hak sahiplerine veriyoruz. Vade süresi olan 20 yılın sonuna kadar aylık ödeme miktarı sabit kalıyor. Borcunu peşin kapatmak isteyenler yüzde 20 indirimden yararlanıyor. Şayet vatandaşımızın mülkünün yeri ile ilgili kamulaştırma vb. durum varsa onun ödemesi de ayrıca yapılıyor

ANAYASA MADDELERİ NE DİYOR?

Anayasanın 57 maddesinde devletin şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alacağı, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekleyeceği belirtiliyor.

Anayasanın 125. maddesinin birinci fıkrasında da idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu; yedinci fıkrasında da idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü bulunduğu hüküm altına alındığı ifade ediliyor.