Kilise saldırısında yeni gelişme: Tutuklanan sanık günler önce IŞİD davasından tahliye edilmiş

Kilise saldırısında yeni gelişme: Tutuklanan sanık günler önce IŞİD davasından tahliye edilmiş
Sarıyer'de pazar ayini sırasında Santa Maria Kilisesi'ne yapılan silahlı saldırıyla ilgili adliyeye sevk edilen 34 şüpheliden 25'i tutuklandı, 9 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi.IŞİD'in üstlendiği terör eylemine...
Sarıyer'de pazar ayini sırasında Santa Maria Kilisesi'ne yapılan silahlı saldırıyla ilgili adliyeye sevk edilen 34 şüpheliden 25'i tutuklandı, 9 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

IŞİD'in üstlendiği terör eylemine ilişkin detayların ortaya çıkmasının ardından büyük bir skandal ortaya çıktı. IŞİD'in bu şebekesine yönelik ilk operasyon 10 Ağustos'ta yapıldı. İstihbarat birimlerinden gelen bilgiye göre yapılan bu operasyonda Abdullo İsmoilzoda, Makhammad Yusuf Mirzoev, Mukhammed Dakiev Türkiye üzerinden ABD'ye IŞİD militanlarını götürüp orada eylem yapma planladıkları gerekçesiyle tutuklandı. Ancak 12 Aralık'ta yapılan ilk duruşmada savcının cezalandırılması talebine karşın, mahkeme delil yetersizliği nedeniyle bu kişileri tahliye etti.

10Haber'den Masum Gök'ün haberine göre, bu tahliyelerden 47 gün sonra Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne saldırı oldu. Emniyet bu saldırı sonrası IŞİD şebekesine yaptığı operasyonda 47 gün önce tahliye olan Makhammad Yusuf Mirzoev'i tekrardan gözaltına aldı ve sonrasında tutuklandı.

Yapılan operasyon sonucu Mirzoev’in Temmuz 2023 yılında IŞİD üyelerine silahlar konusunda eğiterek ABD’ye göndermek amacıyla İstanbul’da bir çiftlikte eğitim kurma çalışması yaptığı ve silah bulma çabası içerisinde olduğu belirtildi. Mirzoev, DEAŞ’ın sözde sorumlularından olan Adam Khamirzaev’e rapor verdiği, Türkiye’de eylem yapmak için izin istediği DHA'dan Mikail Bıyıklı'nın haberinde yer aldı.

Mirzoev ve IŞİD gurubu hakkında bilgiler iddianameye girmişti

Ancak bu bilgiler yeni değil. Bu bilgilerin hepsi Mirzoev ve diğer sanıklar için 12 Ekim tarihinde hazırlanan iddianamede yer aldı.

12 Ekim'de hazırlanan iddianame

İddianame bu şekilde:

"Söz konusu grubun sorumlusu Mirzorev’in Temmuz 2023’ te DEAŞ mensuplarını silahlar konusunda eğitmek ve daha sonra ABD’ye göndermek amacıyla Türkiye’de potansiyel olarak Belgrad ormanında veya İstanbul Silivri’deki bir çiftlikte eğitim kampı kurma çalışması yaptığı ve eğitim kampında kullanmak üzere silah temini arayışında olduğu, Mirzoev’in Türkiye’de bulunan DEAŞ - sözde- sorumlularından Adam Khamarzayev (K) Adam Abu-Darrar al-Shishani’ye (Khamarayev) rapor verdiği ve Türkiye’de eylem yapmak için izin istediği ve eylem hazırlığı için malzeme temini arayışında olduğu değerlendiriliyor. Ayrıca grup içerisinde bulunan Qurbonov’un da tanıdıklarının ve DEAŞ mensuplarının Türkiye’ de bir eylem gerçekleştirmek istediği, akabinde Suriye’ye geçmeyi planladığının değerlendirildiği (..)"

1996 yılında doğan Mirzoev Özbekistan uyruklu. Tahliye olduğu davanın ilk duruşmasında aylık gelirinin 3 bin 500 dolar olduğunu söyleyen Mirzoev mahkemedeki ifadesine Türkiye’de sağlık turizmiyle uğraştığını da ekledi.