Kimliği belirlenemeyen çocuk sayısı Yanık’a göre 78, EGM’ye göre 213 çocuk

Kimliği belirlenemeyen çocuk sayısı Yanık’a göre 78, EGM’ye göre 213 çocuk
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “kimliği belirlenemeyen çocuk sayısı 78” olarak açıklamasına karşın Emniyet Genel Müdürlüğü deprem bölgesinde 213 çocuğun kimliğinin belirlenemediğini bildirdi.11 ili etkileyen...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “kimliği belirlenemeyen çocuk sayısı 78” olarak açıklamasına karşın Emniyet Genel Müdürlüğü deprem bölgesinde 213 çocuğun kimliğinin belirlenemediğini bildirdi.

11 ili etkileyen depremin ardından Türkiye’nin üzerinde en fazla konuştuğu başlıklardan biri ise “Refakatsiz çocuklar” başlığı oldu. Osmaniye’de açıklama yapan Bakan Derya Yanık, bu konuda şöyle konuştu:
“Sistemimize kayıtlı 1915 refakatsiz çocuğun bugün itibarıyla 1649’unu ailesine teslim ettik, hastanede hali hazırda takibi yapılan 174, kuruluş bakımına aldığımız 92 çocuğumuz var. 1915 çocuktan kimliği bilinen 1837, kimliği bilinmeyen 78 çocuk var. Bunların da kimliklendirilmesi için İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığımızla çalışıyoruz.

Bunların dışında hastanelerde ve diğer birimlerde tespitini yaptığımız 318 çocuğumuzun da vefat ettiği bilgisine ulaştık. Halihazırda DNA eşleşmesini sağlamaya çalıştığımız, defni yapılmış, yoğun bakımda tedavisi devam eden çocuklar da var. Bunlarla ilgili gerekli hizmetlerimizi diğer kurum ve kuruluşlarla aralıksız yerine getiriyoruz.”

EGM: TOPLAM 213, 137’Sİ 0-1 YAŞ
DW’den Kıvanç El’in haberine göre Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu, TBMM Çocuk İstismarını Araştırılması Komisyonu’nda deprem sonrasında bölgede bulunan ve kendini ifade edemeyen çocuklara ilişkin bilgi verdi. Holoğlu, yapılan kimlik tespiti çalışmalarına dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurumlarında bakım ve gözetim altındaki 51 çocuk, Sağlık Bakanlığı kurumlarında tedavi gören 162 kimliği belirlenemeyen çocuk olduğunu toplam rakamın ise 213 olduğunu açıkladı. Holoğlu, bu çocuklardan 137’sinin 0-1 yaş arasında olduğunu ve bu çocukların DNA örneklerinin alınmasına devam edildiğini kaydetti.

SAYILAR NEDEN FARKLI?
CHP, HDP ve İYİ Partili milletvekillerinin Aile Bakanlığının resmi internet sitesinde “kimliği belirlenemeyen çocuk” verisinin 79 olduğuna dikkat çekerken farkın nereden kaynaklandığını sordu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Daire Başkanı Kürşat Ergüt, “Bakanlığımız kuruluşlarında bulunan 51 çocuk var, diğerleri de hastanede bizim takibimizde olan çocuklar var yani bu 79 rakamı aslında bahsedilen 213’ün içindedir. Aranan ya da kimliği tespit edilemeyen çocuk sayısı 213” bilgisini paylaştı. Muhalafetin internet sitesinde neden 79 rakamı olduğuna dair soru üzerine Ergüt, aradaki farkın sağlık bakanlığında tedavi gören çocuklar ile Aile Bakanlığı bünyesinde olan çocuklar ayrımından kaynaklandığını savundu.

Muhalefet vekilleri bakanlığın internet sitesindeki 79 verisinin kaldırılması ve rakamın 213 olarak güncellenmesini istedi. Ergüt, “79’u kaldırmayı çok isteriz ama biz bu veriyi devamlı takip ediyoruz” dedi.

“55 KAYIP İHBARI VAR”
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Holoğlu deprem bölgesinde 55 çocuk hakkında kayıp müracaatı bulunduğunu da açıklarken, “140 yetişkin afet bölgesinde kayıp sebebiyle aranmaya devam ediyor yani müracaatlar bunlar” dedi.