Kısmi kapanma

Kısmi kapanma
Günlük vaka ve vefatlarda yaşanan korkunç artış, haftalık vaka sayısı tablosuna yansıdı. Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bu gidişata seyirci kalamazdık. Ramazan ayının iki haftasında...

Günlük vaka ve vefatlarda yaşanan korkunç artış, haftalık vaka sayısı tablosuna yansıdı. Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bu gidişata seyirci kalamazdık. Ramazan ayının iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz” dedi.
Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3-9 Nisan arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. İllere göre haftalık vaka, her 100 bin kişide İstanbul’da 804,97, Ankara’da 419,06, İzmir’de 304,07 oldu. En çok Covid-19 vakası görülen iller Kırklareli, İstanbul, Çanakkale, Yalova ve Kastamonu oldu. En az vaka görülen iller Şırnak, Hakkari, Van, Şanlıurfa ve Mardin olarak açıklandı.
TABLO DEĞİŞMEZSE DAHA SERT TEDBİR ALINACAK
Tabloyla eş zamanlı olarak Erdoğan da yeni önlemleri açıkladı. İki haftalık sürede vaka ve vefat sayılarında düşüş sağlamanın amaçlandığını belirten Erdoğan, iki hafta sonunda hedeflenen iyileşme sağlanmazsa daha sert uygulamaların getirileceğini belirtti. Açıklanan yeni tedbirler ve kısıtlamalar şöyle:
· Hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması sürecek. Hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının saatleri akşam 19.00 ve sabah 05.00 olarak güncellendi.
· Kamuda saat 16.00’da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak.
· Şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecek.
· 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlaması yeniden getirilecek.
· 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecek.
· Yeme içme hizmeti veren kafe, kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu, benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonuna kadar ara verecek.
· Lokanta ve benzeri işletmeler Ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel-al hizmetiyle çalışmalarını yürütecek.
· Konaklama tesisleri ile evlerde toplu iftar ve benzeri organizasyonlar yapılmayacak. Oteller, sadece kendi müşterileriyle sınırlandırılmış şekilde hizmet verebilecek.
· Düğün, nişan, kına, nikah, genel kurul ve toplantılar ile kapalı alanlarda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelendi.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTINDA TOPLU ULAŞIM MUAMMASI

Yüzde 76,4’ü aşılanan 65 yaş üstü ve yüz yüze eğitime devam edecek olan 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma kullanımına getirilen sınırlama ise sosyal medyada tepki topladı. 8. ve 12. sınıf ile okul öncesi öğrencilerinin okula nasıl ulaşacağı muamması yanıtsız kaldı. Bununla birlikte öğretmenlere henüz aşı tanımlanmamış olması da eleştirildi.

GÜNLÜK VAKA SAYISINDA REKOR

Türkiye’de son 24 saatte 59 bin 187 kişinin testi pozitif çıktı, 273 kişi de hayatını kaybetti. Önceki gün açıklanan tabloya göre de 54 bin 562 kişinin testi pozitif çıkmıştı, 243 kişi de yaşamını yitirmişti.

Uzmanlar değerlendirdi: Asıl gereken tam kapanma

Uzmanlar alınan kısmı kapanma kararını değerlendirdi. Habertürk’te konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Biz salgında hızlı ve etkili bir hamleyi yapmak istiyorsak asıl gereken tam kapanma” dedi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer de AVM ve otellerin açık olmasına tepki göstererek “Tek sorun restoran ve AVM’ler mi? Bir bölümü açıp, bir bölümü kapatmayı neye göre yapıyoruz?” diye sordu.
NTV’de konuşan Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Balık, “Geçmişte kısmı kapanmadan yarar görmüştük ama o zaman vakalar bu kadar fazla değildi. Şu an daha hızlı bulaşan virüsle karşı karşıyayız. Dolayısıyla daha kolay bulaşan virüsü kısmı kısmi kapanma ne kadar engeller göreceğiz” dedi.
CNN Türk’te konuşan Prof. Dr. Alper Şener, “İstanbul artık kartopu gibi oldu. Türkiye’nin dayanak noktası, özel bir planlama gerek” dedi.