‘Kız Kulesi yıkıldı’ kâbusu

‘Kız Kulesi yıkıldı’ kâbusu
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen ve bu kapsamda çevresi kapatılan Kız Kulesi’nin gün ışığında çekilen fotoğrafları sosyal medyada “Kız kulesi yıkıldı” mesajları ile paylaşıldı. Paylaşılan...

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen ve bu kapsamda çevresi kapatılan Kız Kulesi’nin gün ışığında çekilen fotoğrafları sosyal medyada “Kız kulesi yıkıldı” mesajları ile paylaşıldı. Paylaşılan fotoğraf ve videolarda Kız Kulesi’nin gövdesinin üzerinde yer alan kubbe ve kulenin yerinde olmadığı görüldü.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise “Restorasyon sıkıntısız bir şekilde devam ediyor. Hiçbir problem yok. Her gördüğünüz görsele inanmayın” sözleriyle iddiaları yalanladı. Ancak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada “külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte” bilgisi yer aldı.

MAHİR POLAT: DEĞERLİ HOCALARIMIZ VAR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kız Kulesi’nin restorasyonunda çok değerli isimlerin yer aldığını ifade ederek şunları söyledi:
“Restoran yapıldığında zamanlardan kalmış, binaya yük getiren betonarme bir teras vardı sanırım o kaldırılıyor. Yetkili arkadaşlarımız da proje hakkında açıklama yapacaktır. #KızKulesi”

ÖNCEKİ ÖRNEKLER AKILLARA GELDİ
Daha önce 12 bin yıllık tarihi olan Hasankeyf, Kastamonu’da bulunan Nasrullah Camii, Doğubeyazıt’taki İshak Paşa Sarayı gibi eserlerin restorasyonu kamuoyunun tepkisini çekmiş, uzmanlar tarafından eleştirilmişti. Kısa süre önce Galata Kulesi’nin restorasyonunda hilti kullanılması da İBB’nin tepkisi sonucu durdurulmuştu. Bu örneklerden dolayı Kız Kulesi’ne ilişkin iddialar da hızlıca kamuoyunun tepkisine yol açtı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler

">