KKM’yi tasfiye için ilk adım atıldı!

KKM’yi tasfiye için ilk adım atıldı!
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Merkez Bankası (MB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları azaltarak Türk lirası mevduatları artırmayı hedefleyen uygulamayı hayata geçirdi.Yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi...

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Merkez Bankası (MB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları azaltarak Türk lirası mevduatları artırmayı hedefleyen uygulamayı hayata geçirdi.

Yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildi.

Düzenlemeye göre vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduata geçiremeyen bankalar düşük faizli devlet tahvili alacak.

Yeni alınan kararla KKM'ye talep azalırken mevduat faizinin de artmasını sağlanacak.

Merkez Bankası’nın KKM’yi eritme atağına ekonomistlerden tepki: Yine yan yollara başvuruluyor

Ekonomist Güldem Atabay: "KKM belasından çıkmaya adım doğru, faizin etrafından dolanmak için bankalara yüklenmek yanlış. Faiz doğru yere oturtulmadan ('23 te %70 üzeri '24 sonu ~%45 TÜFE ile uyumlu) döviz, altın talebini kesmek için daha yüksek munzam karşılık işe yaramaz. 'Rasyonel' işler değil bunlar."

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara: "TCMB bankalara diyor ki TL'den KKM'ye geçmiş mudileri tekrar TL mevduata geçmeye ikna edin. Bir taşla iki kuş vuruyor, KKM'yi eritirken mevduat faizinin de artmasını sağlayacak. Tabii bu karmaşık işlere girmeden resmi faiz de artırılabilirdi, ama belli ki oradaki ısrar sürüyor."

Ekonomist Uğur Gürses: "Bankalara şimdi de KKM'leri yenileme hedefi getirilmiş. olmazsa düşük faizli 'menkul kıymet cezası' uygulanacak. Belli ki yeni atanan PPK üyeleri TL faizini düzeltme umudu taşımıyorlar; işi 'Top çevirmeye' dökmüşler..."

Ekonomist Serkan Özcan: "Merkez Bankası bu geceki kararlarıyla hem KKM’yi azaltmayı hem de brüt rezervleri artırmayı planlamış. KKM’yi azaltmak için bankalara vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduata geçirme hedefi koymuş. KKM garabetinden kurtulma yönünde yapılan girişim doğru ama kullanılan yöntem yanlış! Anlamamakta ısrarcı olmaya gerek yok, ekonomi biliminin söylediğini yapıp doğru bir para politikası uygulamadan kimse ikna olmaz! Bu ülkede yüksek enflasyon olduğu ve bununla samimi bir biçimde mücadele edilmediği sürece, bankalara yapılan regülasyon baskısıyla bu garabet son bulmaz! Anlıyorum. KKM’den çıkmak girmek kadar kolay değil ama gelin vazgeçin şu yan yollara girme sevdasından!"