Komisyona kabul edilmediler

Komisyona  kabul edilmediler
AK Parti ve MHP gruplarının hazırladığı çoklu baroların kurulmasını öngören kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonunda ele alınacak. Çoklu baro düzenlemesinin görüşüleceği komisyon toplantısına aralarında İstanbul, Ankara,...

AK Parti ve MHP gruplarının hazırladığı çoklu baroların kurulmasını öngören kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonunda ele alınacak. Çoklu baro düzenlemesinin görüşüleceği komisyon toplantısına aralarında İstanbul, Ankara, Trabzon barosu başkanlarının olduğu yedi baro başkanının katılma talebine ret yanıtı geldi.
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, baro başkanlarının görüşmelere katılması için Adalet Komisyonu’na başvuruda bulundu. Antmen'in başvurusu Ak Parti'li Hakkı Köylü'nün başkanı olduğu komisyon tarafından reddedildi.
Adalet Komisyonunda görüşülecek kanun teklifine göre üye sayısı beş binden fazla olan yerlerde yeni barolar kurulabilecek. Her baro, Türkiye Barolar Birliği’nde üç delege ve bir başkanla temsil edilecek.

'Baro tasarısına imza atan vekilin taslaktan haberi yok'

Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, baroların yapısında değişiklik öngören yasa teklifinde imzası bulunan bir Ak Parti Aydın milletvekili ile iki gün önce telefonla görüştüğünü milletvekilinin imza attığı tekliften haberi olmadığını iddia etti. Polemik yaratmamak için konuştuğu vekilin ismini vermek istemeyen Bozkurt yaptıkları konuşmayı şöyle anlattı:
“Konuşma esnasında baroların bölünmesine yol açacak teklifin nereden çıktığını sordum, buna karşı çıkmalarını rica ettim, fakat kendisi bana ‘O ne?’ dedi. Böyle bir tekliften haberi olmadığını söyledi. Hatta bana ‘Mecliste bir sürü hukukçu milletvekili var bu durumu onlara anlatsanıza’ dedi”
Milletvekillerinin büyük kısmının taslaktan da içeriğinden de haberinin olmadığını söyleyen Bozkurt, “Arkalarında ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ yazıyor. Bilmedikleri şeylere el kaldırmaları bile demokrasi için çok kötü, bir de imza vermeleri durumu daha da kötü hale getiriyor” yorumunu yaptı.

‘Avukatlar susarsa vatandaş nefes alamaz’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Erkek, "Barolar kamu kurumu niteliğinde meslek örgütleridir. Barolar kamu hukuku tüzel kişisidir. Baroları diğer meslek örgütlerinden ayıran çok önemli bir özellik vardır. Diğer büyük meslek örgütleri için demokrasi, kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, insan hakları gibi çok önemli kavramları savunmak bir duyarlılıktır ancak bu, barolar için yasal bir mecburiyettir" diye konuştu.
Baroları zayıflatmanın vatandaşın hak ve özgürlüklerini zayıflatmak olacağını vurgulayan Erkek, "Barolar susarsa, avukatlar susarsa vatandaşlar nefes alamaz. Bu mücadelemiz onun için. CHP olarak hak, hukuk, adalet mücadelesini kararlılıkla bugün de yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.