KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN NEDENİ PARA POLİTAKALARINDAKİ AKIL ALMAZ DENEY

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN NEDENİ PARA POLİTAKALARINDAKİ AKIL ALMAZ DENEY
Hükümet gayrimenkul sektöründeki dalgalanmanın sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın sorunu olduğunu savunuyor ama ekonomistlere göre durum farklı. Politika faizlerini enflasyonun çok altında tutan, mevduat faizi ve kurları...

Hükümet gayrimenkul sektöründeki dalgalanmanın sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın sorunu olduğunu savunuyor ama ekonomistlere göre durum farklı. Politika faizlerini enflasyonun çok altında tutan, mevduat faizi ve kurları baskılayan, piyasalara müdahale eden hükümet artan kiraların da konut fiyatlarının da sorumlusu.

Eski Merkez Bankası yöneticisi Hakan Kara sosyal medya hesabından paylaştığı grafikte faiz indirimlerinin başladığı eylül ayına dikkat çekti. Kara, konut fiyatındaki patlamanın en önemli sebebi para politikasındaki akıl almaz deneydir. Bunu görmek için veriye en basit haliyle bakmak yeterli. Faiz indiriminin başladığı Eylül ayından Mart ayına kadar 6 aylık dönemde konut fiyat endeksi %74,7 arttı. Yıllıklandırılmış artış hızı %205” bilgisini paylaştı.