Koronavirüs hastasını hayata döndüren ilaç

Koronavirüs hastasını  hayata döndüren ilaç
Almanya, Münih şehrinde Kovid-19 virüsüne yakalanan 42 yaşındaki bir adamın 7 günde tamamen iyileşmesini konuşuyor. Ebolaya karşı üretilen Remdevisir ilacıyla sağlığına kavuşan Curtis Warren Puckett yaşadıklarını Bild...

Almanya, Münih şehrinde Kovid-19 virüsüne yakalanan 42 yaşındaki bir adamın 7 günde tamamen iyileşmesini konuşuyor. Ebolaya karşı üretilen Remdevisir ilacıyla sağlığına kavuşan Curtis Warren Puckett yaşadıklarını Bild gazetesine anlattı. Gazete haberi “Büyük umut. Yeni ilaç iyileştiriyor” başlığıyla okuyucularına duyurdu. 31 Mart’ta hastaneye kaldırılan Puckett, Dr. Christoph Spinner’ın, “Remdesivir adlı ilacı gönüllüler üzerinde deniyoruz. Siz de katılmak ister misiniz?” sorusuna olumlu yanıt verdiğini belirterek, “Hastaneye geldiğimde 40 derece ateşim vardı. Şiddetli öksürük ve göğüs ağrısı da vardi. Çok korkuyordum ve paniklemiştim” dedi.
7 GÜNDE HAYATA DÖNDÜM
KOAH ve astım hastalığı bulunan Puckett “İlk uygulamadan sonra ateşim ertesi gün 38.8’e indi. Damar yoluyla enjeksiyon devam etti, dört gün sonra ateş ve öksürük tamamen gitti. Hayata döndüm. 7 Nisan’da hastaneden taburcu edildim” dedi.
Remdesivir, yeni tip koronavirüse karşı tedavide kullanılmak üzere oraya atılan ilk ilaçlardan biri olma özelliğini taşıyor ve ilaç üzerinde klinik araştırmalar sürüyor. Sağlık haberleri veren Stat adlı internet sitesi Chicago’daki bir hastanedeki hastalar üzerinde yapılan denemelerde ilacın virüse karşı büyük etki gösterdiğini bildirdi. Bunun üzerine geliştirici firma, ABD’de insanlar üzerinde ilaçla yapılan deneysel tedavinin 3 bin 600 hastayı kapsayacak şekilde genişletildiğini açıkladı. Ebola, SARS gibi RNA virüslerine karşı geliştirilen Remdesivir’le Çin, Avrupa ve ABD’de 13 ayrı klinik deney yürütülüyor. Çin’deki çalışmalara ilişkin ilk sonuçların bu ay içerisinde yayınlanması bekleniyor. Şubat ayında yaptığı değerlendirmede Dünya Sağlık Örgütü, Remdesivir’i dünya üzerinde 2.18 milyon kişiye bulaşan COVID-19’a karşı en ümit verici ilaç olarak göstermişti.