“Kovid-19’u insana geçiren tür olabilir”

“Kovid-19’u insana geçiren tür olabilir”
Kovid-19’un yaban hayatından insana geçişindeki ara tür olabileceği iddia edilen rakun köpeği, Türkiye’de ilk defa görüntülendi. Kuzey Doğa Derneği ekibinin Sarıkamış Allahuekber Dağları’nda fotokapanla görüntülediği...

Kovid-19’un yaban hayatından insana geçişindeki ara tür olabileceği iddia edilen rakun köpeği, Türkiye’de ilk defa görüntülendi. Kuzey Doğa Derneği ekibinin Sarıkamış Allahuekber Dağları’nda fotokapanla görüntülediği rakun köpeği için dernek, “Bu Türkiye için çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme değil. Rakun köpeği ile ilgili acilen bir eylem planına ve detaylı araştırmaya ihtiyaç var” açıklamasını yaptı.
Kuzey Doğa Derneği ve Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde Sarıkamış Allahuekber Dağları’nda yürütülen projede fotokapanlarla, Türkiye’de ilk kez rakun köpeği (Nyctereutes procyonoides) bilimsel literatüre geçti.
GÜRCİSTAN DÜŞÜNÜLÜYOR
Kuzey Doğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, “Esasında Türkiye için yeni bir memeli tür olmasına rağmen iyi bir haber değil. İnsanların büyük ihtimalle Gürcistan’a bıraktıkları rakun köpekleri, zamanla Türkiye’ye gelmiş” diye konuştu.
“KOVID-19’U GEÇİREN TÜR”
Şekercioğlu, “En son Almanya’da rakun köpeklerinin Kovid-19’u insanlara geçiren ara memeli türü olabileceği vurgulandı. Ülkemize, bölgemize has bir tür olmaması ve istilacı bir tür olması açısından rakun köpeğiyle ilgili bir an önce gerekli araştırmanın yapılması, gerekiyorsa da kontrol altına alınması lazım” dedi.