Kovulduğuna inanamadı

Kovulduğuna inanamadı
Öğrenci ve akademisyenlerin “Seçilmiş rektör istiyoruz” diyerek başlattıkları protestoları için “6 ayda biter” diyen Prof. Melih Bulu, bir gece yarısı kararnamesiyle atandıktan 6 ay iki hafta sonra Boğaziçi Üniversitesi...

Öğrenci ve akademisyenlerin “Seçilmiş rektör istiyoruz” diyerek başlattıkları protestoları için “6 ayda biter” diyen Prof. Melih Bulu, bir gece yarısı kararnamesiyle atandıktan 6 ay iki hafta sonra Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nden haberi bile olmadan alındı. Üstelik, kendisini “Çok çok başarılı olacak” diyerek atayan, “Protestocuları terörist olmakla” da suçlayan Erdoğan tarafından…

Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ocak 2021 tarihli kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirildi, 2 Ocak 2021’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Bulu’nun göreve atanmasının ardından, rektörün üniversite dışından atanmasına tepki gösteren ve rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenciler ile akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi’nde protestolara başladı. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atama kararına tepki olarak her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek eylem yaptı. Yağmur, kar, çamur demeden her gün sürdürülen protestoların başladığı ilk günlerde Bulu, “6 ay sonra unuturlar” dedi.
Resmi Gazete’yi yalanladı, SONRA MESAJINI SİLDİ
Prof. Dr. Melih Bulu, Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararının ardından Instagram hesabından yaptığı paylaşımla haberin asılsız olduğunu iddia etti.
Bulu, daha önce hakkında çıkan istifa haberlerini yalanlarken söylediği “Peki bundan şeyin haberi var mı, mesela benim” yazdığı paylaşımına gönderme yaparak “Hakkımda şu an Twitter gündeminde olan konuya cevabım yine eskiden çıkan asılsız haberle aynıdır” dedi. Ancak kısa süre sonra Bulu, gerçeğin farkına vararak paylaşımını sildi. Bulu’nun resmi gazetede yayınlandıktan sonra görevden alındığını öğrendiği de böylece ortaya çıkmış oldu. Bulu, kararı yalanladığı paylaşımını sildikten bir süre sonra, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını paylaştı ve hesabını kapattı.
Protesto gösterilerinde 500’ü aşkın öğrenci polisin çok sert müdahaleleriyle gözaltına alındı, bazılarına elektronik kelepçe takıldı, ev hapsi cezası verildi. Yurt dışından burs kazanan iki öğrencinin çıkışına bile izin verilmedi.

Naci İnci vekaleten atandı YÖK adaylık süreci başlattı

Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörlüğüne görevden alınan Prof. Dr. Melih Bulu’nun göreve getirdiği yardımcısı Prof. Dr.
Naci İnci vekaleten atandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), rektörlük
adaylığı için başvuru ilanı yayınladı.

Tüm kayyımlar gidene kadar mücadele devam

Boğaziçi Dayanışması’nın Twitter hesabı üzerinden öğrenciler, ‘kayyım rektör’ Prof. Dr. Melih Bulu’nun görevden alınışı sonrası taleplerini sıraladı. Dayanışma hesabından ‘tüm kayyımlar gidene kadar mücadeleye devam’ çağrısı yapıldı. Hisarüstü’nde bir araya gelip Güney Meydan’dan üniversitenin Güney Kapı’ya yürüyen öğrenciler, “Dönmeyiz, dönmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attı. Önceki gece yarısından sonra yayımlanan Resmi Gazete’deki karardan sonra paylaşımlara başlanan Boğaziçi Dayanışması hesabından ilk olarak şu mesaj paylaşıldı:
“Bir gece yarısı atanan kuklanın, başka bir gece yarısı görevden alınması bir kazanımı değil, yalnızca yönetememe krizini ve sarayın acziyetini ifade eder!”
Dayanışma, “Taleplerimizi tekrarlıyoruz” başlığıyla şu paylaşımı da yaptı:
“Bütün bileşenlerin dahil olduğu rektörlük seçimi yapılana, BULGBTİ+ Kulübü tekrar açılana ve diğer demokratik taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye daha kararlı bir biçimde devam edeceğiz!”
Dayanışma hesabından son olarak, #TümKayyumlarGidecek etiketiyle şu mesaj paylaşıldı:
“Altı ayı aşkın süredir sürdürdüğümüz mücadelemizin yalnızca Melih Bulu’ya karşı olmadığını, tüm kayyumlar gidene kadar mücadeleye devam edeceğimizi vurguluyor ve hepinizi #TümKayyumlarGidecek diyerek sesimizi büyütmeye çağırıyoruz.”

Bulu’nun adı Boğaziçi sitesinden silindi

Boğaziçi Üniversitesi, internet sitesini güncelledi. Saat 18.30 sıralarında yapılan güncellemeyle birlikte Bulu’nun adı Boğaziçi Üniversitesi’nin resmi internet sitesinden de kaldırıldı.

Melih Bulu’nun görevden alınmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi, kampüs girişleriyle ilgili açıklama yaptı. Boğaziçi mezunlarının ve öğrencilerin kampüse girişiyle ilgili kısıtlamayı kaldırdığını duyuran üniversite, “akademik personelin ve mezunların HES kodu ile kampüse girebildiklerini” duyurdu. Melih Bulu, göreve geldikten sonra mezunların üniversiteye girişini yasakladı, öğrencilerin kampüse girişine yasak getirdi. Öğrenciler, hafta içi 17.30’dan sonra ve hafta sonları kampüse alınmıyordu.

Yapılanları unutmayız

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Kış geçer, kurt yediği ayazı unutmazmış. Kimse de ‘Efendim Melih Bulu’yu görevden aldı, 6 aydır Boğaziçi’ne yaşattıklarını unutalım. Madenlerde öldürdüklerini, Soma dönüşü hakkını vermedikleri için yollarda öldürdükleri madencileri unutalım. Deresini koruyan teyzeye yaptıklarını unutalım. Biber gazlarını, tutsaklıkları, cezalandırmaya dönüşmüş tutuklamaları, serbest bırakılmasına rağmen bir başka maddeden içeride tutulan aydınları unutalım.’ Biz yediğimiz ayazı da unutmayız. Bunu Recep Tayyip Erdoğan, ekibi not etsin. Biz milletimize şunu söylüyoruz. Birileri dili yumuşatırsa, biz bu yumuşamanın karşısında üzerimize düşeni yaparız. Ama size yapılanları unutmayız, hesap sorma azmimizi asla ve asla terk etmeyiz.”

Yasakçılara ders olsun

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan: “Koca profesörü 23 Nisan çocuğu gibi getirip oturttular. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bir sözünü hatırlıyorum; ‘Melih Bulu orada devrim yapacak’ dedi. Hakikaten devrim yaptı. Boğaziçi geleneğine hiç uymayan, öğrencilerine kampüse sokulmadığı, gözaltına alındığı, dövüldüğü; öğretim üyelerinin tartaklandığı, KYK burslarının kesildiği, kredilerinin ödenmediği; zulüm yapılan bir dönemdi. Bir devrimse, Melih Bulu’nun yaptığı devrim buydu. Bu devrimin sonuçlarını, hep beraber gördük. Dünyada, bir üniversitemiz sıralamaya zaman zaman giriyordu o da Boğaziçi Üniversitesi’ydi, altı ayda getirdiği nokta budur. Melih Bulu’nun bu durumu ülkede yasakçı zihniyete prim veren, yasakçı zihniyeti savunan, bu yasakları getiren herkese ders olsun. Bu yasakçı zihniyet mutlaka gelir, o kişiyi bulur.”

Değdi mi Sayın Cumhurbaşkanı?

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: “Yanlıştan dönmek için 7 ay bekleyen Sayın Cumhurbaşkanı’na sormak istiyorum. Değdi mi Sayın Cumhurbaşkanı? Değdi mi ülkenin yüz akı bir üniversitesinin teamüllerini hiçe saymanıza? Değdi mi yüzlerce öğrenciyi gözaltına aldırıp sicillerine işletmenize? Değdi mi her biri birbirinden değerli gençlerimizin umutlarını söndürmenize, ülkelerine olan inançlarını yok etmenize? Siz de söyleyin Sayın Melih Bulu. Değdi mi onurlu ve sorumlu bir istifa vermeyip o koltukta oturmak uğruna ilim adamlığı haysiyetini hiçe saydığınıza? ”

“Melih Bey’i Boğaziçi’ne layık gördük” demişti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulu’nun atanmasının ardından “Yükseköğretim Kurulu’nun şahsıma teklif ettiği dokuz isim içerisinden Melih Bey’i rektör olarak seçtik ve Boğaziçi’ne layık gördük. Melih Bey’in orada çok çok başarılı olacağına inanıyorum” demişti. Prof. Dr. Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atayan, akademisyen ve öğrencilerin direnişinin ardından 194 gün sonra görevden alan Erdoğan, Bulu’yu atadıktan sonra 8 Ocak’ta açıklama yapmıştı. Erdoğan, öğrencileri ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu hedef gösterip “Bu işin içinde olan teröristler var ve ne yazık ki öğrencilikle alakası olmayan… İşte CHP İstanbul İl Başkanı bakıyorsunuz orada… Zaten kendisi bir DHKP-C militanıdır. Bir başka siyasi partinin yönetimi yine oradalar. Bunlar öğrenci değil” demişti. Erdoğan, konuşmasının devamında şunları şöylemişti: “Bu rektör yasalar dışında atanmamıştır. Yasalar neye amirse Melih Bey de buna göre buraya atanmıştır. O da bu üniversitenin içinden yetişmiş bir arkadaşımızdır. Buraya gelmeden önce iki üniversitede rektörlük yapmış bir hocamızdır. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) şahsıma teklif ettiği dokuz isim içerisinden Melih Bey’i rektör olarak seçtik ve Boğaziçi’ne layık gördük. Melih Bey’in orada çok çok başarılı olacağına inanıyorum.”