“Kredi görevi” kamu bankalarının belini bükecek

“Kredi görevi” kamu bankalarının belini bükecek
Pandemi nedeniyle ekonomik zorluklar yaşayan vatandaşlara “ucuza kredi” verme yarışına giren kamu bankaları, bu uygulamanın maliyeti altında ezilecek gibi duruyor. Topladığı mevduata ödediği faizin altında kredi verme görevini...

Pandemi nedeniyle ekonomik zorluklar yaşayan vatandaşlara “ucuza kredi” verme yarışına giren kamu bankaları, bu uygulamanın maliyeti altında ezilecek gibi duruyor. Topladığı mevduata ödediği faizin altında kredi verme görevini üstlenen kamu bankalarının görev zararı şimdiden 4 milyarı geçti.

AK Parti iktidarı, zaten zor durumda olan, koronavirüs salgını nedeniyle iyice kötüleşen ekonomik krizin üstünü kısa vadede örtmek için “kredi” kozunu oynuyor. İktidarın salgından dolayı işini kaybeden vatandaşlara yönelik açıkladığı ekonomik paket, kredilerden oluşuyor. Hükümet bir yandan “ucuza kredi” verme görevi yüklediği kamu bankalarını krize sürüklerken, diğer yandan da bu kredileri kullanan vatandaşların borç yükü artıyor.


Kamu bankalarının görev zararının çok hızlı arttığına dikkat çeken ekonomist Dr. Oğuz Demir, ilk beş ayda bu zararın 4 milyar lirayı geçtiğini belirterek, “Bu kalemde zararın büyük kısmı ise Halkbank ve Ziraat Bankası’ndan gelmiş görünüyor!” dedi.
“Üst komşumun kredi borcunu birlikte ödüyor olabilir miyiz?” başlıklı yazısında görev zararındaki artışın siyasi tercihlerden kaynaklandığını vurgulayan Demir, hükümetin kısa dönemde sonuç almak için kamu bankaları kozunu kullandığını ifade etti.
Bankaların kendisine yatırılan mevduata 1 yıl sonunda 8 TL faiz ödediğini belirten Demir, “Topladığı mevduata ödediği faizin altında kredi verme görevini üstlenen bankalar, son kredi paketleri ile 1 yılın sonunda 5-6 TL geri almaya -yani zarar etmeye, razı oluyor. Verdiği her 100 TL kredi için de en az 4-5 TL zarar ediyor. Öte yandan özel bankalarda böyle bir uygulama olamayacağı ve çok daha ucuza kredi verdiği için, kamu bankalarına kredi başvuruları da artıyor” ifadelerini kullandı.
Bu durumun gelir dağılımındaki adaletsizliği derinleştirdiğinin altını çizen Demir, vergisini düzenli ödeyen vatandaşların vergisiyle başkalarına ucuza konut kredisi verildiğini belirterek, “Ya da bir başka deyişle ben, kamu bankasından aldığı kredi ile üst dairemi satın alan komşumun kredisini ödemesindeki en büyük destekçilerden biri oluyorum” dedi.