Kredi hacmi arttı, kullanımı düştü

Kredi hacmi arttı, kullanımı düştü
Faizlerin artması, vadelerin kısaltılması ve 120 bin TL üzerindeki araçlarda peşinatın yüzde 50’ye çıkarılması sonrası gözler tüketici finansman şirketlerine çevrildi. Bugün Türkiye’de taşıt kredi pazarının yüzde...

Faizlerin artması, vadelerin kısaltılması ve 120 bin TL üzerindeki araçlarda peşinatın yüzde 50’ye çıkarılması sonrası gözler tüketici finansman şirketlerine çevrildi. Bugün Türkiye’de taşıt kredi pazarının yüzde 13’ünü elinde tutan Garanti BBVA’nın Tüketici Finansmanı Direktörü Koray Öztopçu, Best FM’de yayınlanan Otoyaşam programında yaptığı açıklamada, 9 ay sonunda toplam taşıt kredi hacminin 77 milyar TL’ye ulaştığını belirterek, “2019’ın tamamında 34.5 milyar, 2020’de 55,7 milyar TL olan kredi hacmi özellikle 2021’in ikinci yarısında önemli büyüme kaydetti. Ama bunda tabi ki araç fiyatlarının artması etkili oldu. Son aylarda kredi kullanımına baktığımızda ise yüzde 20’nin üzerinde düşüş var” dedi.

TÜZEL KREDİLER ARTIŞTA
77 milyar TL’ye ulaşan taşıt kredi hacminin içinde bireysel kullanımının düşük olduğunu belirterek, “Toplam kredi hacminin 54 milyar TL’si tüzel, 22.9 milyar TL’si bireysel. Tüzel kredilerdeki artışın nedenini pandemiyle birlikte lojistik ve nakliye firmalarının araç ihtiyacının artması olarak gösterebiliriz. Bireysel kredilerde ise özellikle peşinat oranlarının artması, kullanımın düşmesine neden oldu” yorumunu yaptı.
Öztopçu, hızla satışları artması beklenen elektrikli araçlara yönelik olarak da özel faiz desteği verdiklerini sözlerine ekledi.