Kredi kartlarında da faiz artışı gelebilir

Kredi kartlarında da faiz artışı gelebilir
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışı yapmasına "kesin" gözüyle bakılıyor. Beklentiler TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'ne de yansıdı. TCMB'nin...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışı yapmasına "kesin" gözüyle bakılıyor. Beklentiler TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'ne de yansıdı. TCMB'nin son anketinde 22 Haziran'daki toplantıda faizin yüzde 17,5'e yükseltilmesi bekleniyor.

Kredi kartı gecikme faiz oranı ve akdi faiz oranı da 3 ayda bir TCMB tarafından belirleniyor. Politika faizinin yüzde 17,5'e çıkarılması durumunda vatandaşlar ağustostan itibaren daha yüksek kredi kartı faizleriyle karşılaşabilir.

Ekonomi Manşet'in yaptığı hesaplamaya göre faiz 17.50’ye yükseltilirse, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı da yüzde 1.36’dan yüzde 2.15’e kadar çıkabilir. Hesaplamalara göre, kredi kartı faiz oranı, politika faizinin yüzde 20’ye ulaştığı senaryoda yüzde 2.36’ya, yüzde 30’da ise yüzde 3.26’ya çıkacak.

Merkez Bankası’nın Ağustos 2022’de başladığı politika faizi indirimleri sonrasında bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayabilecekleri azami faiz oranları da düşüşe geçti. Politika faizi indirimleri öncesi yüzde 1.80 olan kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı Aralık 2022’den bu yana yüzde 1.36 olarak uygulanıyor. Her ayın sondan 5. işgününde sonraki ayın kredi kartı faiz oranları ilan ediliyor. Uzmanlar bu ay Kurban Bayramı nedeniyle, faiz artırılsa bile kredi kartı faizlerine yansımasının ağustosa sarkabileceğini belirtti