Kremlin: Ambargo AB’yi vurur

Kremlin: Ambargo AB’yi vurur
Avrupa Birliği’nde Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya petrol ambargosu uygulanması ihtimali yeniden gündeme getirilirken Kremlin’den uyarı geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, olası bir ambargonun ABD’yi etkilemeyeceğini ama...

Avrupa Birliği’nde Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya petrol ambargosu uygulanması ihtimali yeniden gündeme getirilirken Kremlin’den uyarı geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, olası bir ambargonun ABD’yi etkilemeyeceğini ama kıtadaki enerji dengesini bozarak Avrupa’da büyük bir etki yaratacağını söyledi.

Baltık ülkeleri dâhil bazı Avrupa devletleri, Ukrayna işgali nedeniyle Moskova’ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Rus petrolüne ambargo koyulmasında ısrarcı. Almanya ise Rusya’dan enerji ithalatının tamamen durdurulmasına karşı çıkıyor.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise gazetecilere yaptığı açıklamada petrol ambargosunun “herkesi vuracak bir karar olduğunu” söyledi.

“Böyle bir ambargonun dünya enerji piyasasında çok ciddi bir etkisi olur. Avrupa’nın enerji dengesinde çok ciddi anlamda olumsuz etkisi olur” ifadesini kullanan Rus sözcü, çok karışık bir konu olarak tanımladığı olası bir petrol ambargosunun ABD’yi Avrupa’ya kıyasla çok daha az etkileyeceğini vurguladı.

Kremlin sözcüsü, ‘Kiev hükümeti üzerinde nüfuzu olan ülkelere de, Ukrayna tarafının daha yapıcı davranması için baskı yapması çağrısında bulundu. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski arasında ikili bir görüşme için henüz temel oluşmadığını, öncelikle daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini söyledi; barış görüşmelerinde kaydedilen ilerlemenin ‘olması gerektiği kadar’ büyük olmadığını belirtti.

Sahada açılan insani koridorlardan tahliyelerin Ukraynalı milliyetçiler tarafından engellendiği suçlamasını da yineleyen Peskov, bu sorunu çözmesi için Kiev’e baskı yapılması çağrısında da bulundu. Kremlin Sözcüsü, sivillerin çıkışının Rusya tarafından engellendiği iddiasının ‘yalan’ olduğunu iddia etti.