Kremlin, “İngiliz askerler” için devrede!

Kremlin, “İngiliz askerler” için devrede!
Kremlin Sözcüsü Dimitriy Pekskov, Donetsk’ten idam cezası verilen İngiliz askerler için, “İngiltere’den yapılan çağrılara kulak vermesini” istedi. Donetsk lideri ise İngiliz askerleri affetmek için neden olmadığını söyledi.Reuters’e...

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Pekskov, Donetsk’ten idam cezası verilen İngiliz askerler için, “İngiltere’den yapılan çağrılara kulak vermesini” istedi. Donetsk lideri ise İngiliz askerleri affetmek için neden olmadığını söyledi.

Reuters’e göre, Moskova’daki basın brifinginde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Peskov, Donetsk yönetiminin “İngiltere’den yapılan çağrıları dinlemeye istekli olacağından emin olduğunu” ifade etti. Kremlin Sözcüsü, İngiltere hükümetinden Rusya’ya söz konusu askerlerle herhangi resmi bir girişim olmadığını da sözlerine ekledi.

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’a göre ise Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) Başkanı Denis Puşilin, gazetecilere yaptığı açıklamada, idam cezası verilen “paralı askerler” için bir af nedeni görmediğini söyledi. Puşilin, mahkeme kararına uyacağını belirterek “İşledikleri suçların doğası gereği onları affetme kararı almak için hiçbir neden ve gerekçe görmüyorum” dedi.

NE OLMUŞTU?
Mariupol’da Ukrayna ordusu mensupları İngiliz askerler 28 yaşındaki Aiden Aslin ve 48 yaşındaki Shaun Pinner, çatışmalarda Rus birliklere esir düşmüştü. Rusya devlet televizyonu iki askeri yayına çıkararak takas çağrılarına yer vermiş, akabinde Donetsk’te mahkemede yargılanmalarına başlanmıştı.

İngiliz askerler, iki gün süren duruşmalarda yaptıkları savunmalarda muvazzaf asker olduklarını belirterek Cenevre sözleşmelerine uygun “savaş esiri” olarak yargılanmayı talep etmiş, mahkeme ise “paralı asker” suçlamasından üç askere de idam cezası vermişti. Donetsk’te idam cezaları “kurşuna dizme” şeklinde uygulanıyor.