Krize rağmen NATO üyeliğine başvurdular

Krize rağmen NATO üyeliğine başvurdular
Türkiye’nin tavrı ile ortaya çıkan kriz sürerken Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üye olmak için resmen başvurdu. İki ülkenin Büyükelçileri, resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e iletti.Stoltenberg,...

Türkiye’nin tavrı ile ortaya çıkan kriz sürerken Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üye olmak için resmen başvurdu. İki ülkenin Büyükelçileri, resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e iletti.

Stoltenberg, büyükelçilerin mektuplarını takdim ettikleri törende, “Bu tarihi bir an. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım taleplerini memnuniyetle karşılıyorum. Sizler bizim en yakın ortaklarımızsınız ve NATO üyeliğiniz ortak güvenliğimizi arttıracaktır” dedi.

TÜRKİYE KARAR ALMAYI ENGELLEDİ
Bir ülkenin NATO’ya dahil olabilmesi için oy birliği, yani mevcut 30 müttefik ülkenin hepsinin birden onay vermesi gerekiyor. DW Türkçe’nin haberine göre, NATO’nun İsveç ve Finlandiya’nın yaptığı başvurular sonrası başlatmayı planladığı üyelik sürecine Türkiye’den engel geldi. Alman haber ajansı dpa’ya konuşan NATO kaynakları, Türkiye’nin karşı çıkması üzerine Kuzey Atlantik Konseyi’nin İsveç ve Finlandiya ile görüşmeleri başlatma kararı alamadığını söyledi.