Bu yıl bin 120 eser ait olduğu yere döndü

Bu yıl bin 120 eser ait olduğu yere döndü
Türkiye’den kaçırılan birbirinden değerli eserler yapılan çalışmalar sonucu iade ediliyor. 2022’nin başından bu yana bin 120 eser yeniden ülkemize getirilerek sergilenmeye başladı.TRT Haber’in sitesindeki habere göre, Anadolu’dan...

Türkiye’den kaçırılan birbirinden değerli eserler yapılan çalışmalar sonucu iade ediliyor. 2022’nin başından bu yana bin 120 eser yeniden ülkemize getirilerek sergilenmeye başladı.

TRT Haber’in sitesindeki habere göre, Anadolu’dan yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan binlerce eser tek tek geri getiriliyor. Pişmiş toprak çömlekler, sikkeler, figürinler, heykeller… Paha biçilemeyen binlerce yıllık eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı ekiplerinin çabasıyla Türkiye’ye iade ediliyor.

1980 yılından bugüne dünyanın dört bir yanından 22 bini aşkın eser Türkiye’ye getirilerek koruma altına alındı. 2022 yılının başından bu yana ise bin 120 eser geri getirildi. Bu eserlerin iadesi ABD, Hırvatistan, İngiltere, Hollanda ve Almanya’dan sağlandı.



Yılın ilk ayında ABD’den 21 pişmiş toprak çömleğin iadesi sağlandı. Roma dönemine ait, yerel taşra üslubuyla yapılan ve günlük yaşamda kullanıldığı tespit edilen çömlekler, 18 Ocak’ta Türkiye’ye getirildi. Eserler, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde koruma altına alındı.

ABD’den iadesi sağlanan eserler arasında 12 sikke de yer alıyor. Yapılan incelemeler sonucu elektrum ve gümüş sikkelerin MÖ 6’ıncı ve MÖ 3’üncü yüzyıllar arasına tarihlendiği tespit edildi. Sikkelerden gümüş olanlarını Makedonya Kralı III. Aleksandros’un Milet, Sardes ve Lampsakos gibi Anadolu kentlerinde bastırdığı tahmin ediliyor. Elektrum olanlar ise İonia ve Lydia bölgelerine ait. 3 Şubat’ta Türkiye’ye getirilen sikkeler, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergileniyor.

KİLİA TİPİ MERMER İDOL BAŞLARI
ABD’den yine 3 Şubat’ta Türkiye’ye getirilen iki eser daha bulunuyor. Söz konusu eserler Kalkolitik Çağ’a tarihlenen 2 adet Kilia idolünden oluşuyor. Yasa dışı yollarla Türkiye’den kaçırıldığı tespit edilen eserler şu an Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Dünyaca ünlü Sidamara Lahdi’nin neredeyse bir asırdır kayıp olan başı İngiltere’den Türkiye’ye getirildi. MS 2-3’üncü yüzyıla tarihlenen Sidamara Lahdi, dünyanın en ağır lahitlerinden biri olarak biliniyor. Lahdin eksik parçası olan Eros Başı 10 Haziran’da Türkiye’ye getirildi. Eros Başı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenen Sidamara Lahdi’yle birleştirilerek ziyarete açıldı.