Haftanın Kitapları
Haftanın kitapları
Seyahat ve Seyahat Edebiyatı Üzerine Yazılar
Nahid Sırrı Örik
Derleyen: Bahriye Çeri
Everest Yayınları
Nahid Sırrı Örik’in kendi ifadesiyle “seyahat edebiyatına” olan ilgisi, en az öykücülüğü, romancılığı ya da tarihe merakı kadar dikkat çekicidir. Seyahat ve Seyahat Edebiyatı Üzerine Yazılar’la, Nahid Sırrı Örik’in konu hakkında kaleme aldığı, seyahat edebiyatına bakışını yansıtan denemeleri ilk kez Bahriye Çeri’nin derlemesiyle bir araya geliyor.
Örik; Seyahat ve Seyahat Edebiyatı Üzerine Yazılar’da, türün yerli ve yabancı örneklerini tanıtmanın yanı sıra, seyahat edebiyatının temel ilkelerini sistemli bir şekilde değerlendiriyor.
Yırtıcı Kuşlar Zamanı
Ahmet Ümit
Yapı Kredi Yayınları
Ahmet Ümit yeni kitabı Yırtıcı Kuşlar Zamanı’nda yıllardır mustarip olduğu toplumsal hastalıklara ışık tutuyor. Başkomser Nevzat bu kez geçmişin hayaletleriyle mücadele ediyor. Ailesini katledenlerin peşinde maceradan maceraya koşarken, Nevzat ve ekibinin yaşadıkları olaylar bir 21. yüzyıl Türkiyesi portresi çiziyor. “Olan bitenin farkındaydım, arkadaşlarım etrafımdaydı, insanlar bana yardım etmek için çırpınıyorlardı. Ama umurumda bile değildi. Yemek yiyemiyordum, iğne ipliğe dönmüştüm. Vazgeçmiştim, her şeyden, herkesten, hepsinden… Kılımı kıpırdatamıyordum. Kıpırdatmak istemiyorum diye değil, kıpırdatamıyordum, çünkü artık içimde yaşama isteği yoktu.”
Nasıl daha İyi ve Güzel Bir Yaşam Kurarız?
Türker Kılıç
Doğan Kitap
Prof. Dr. Türker Kılıç, Nasıl Daha İyi ve Güzel Bir Yaşam Kurarız? sorusunu nörobilimle yanıtlıyor ve bize yalnız kendimizi değil, çevremizi de dönüştüreceğimiz yeni bir perspektif öneriyor. Kitabında dünyaya her sabah aynı heyecan, aynı merakla bakmamızı sağlayacak, gündelik hayatı yavanlığından kurtaracak öneriler sunuyor.
Çocuk ve gençlik kitapları
Bloke 5
Luigi Ballerini
Çeviren: Tülin Sadıkoğlu
Günışığı Yayınları
Psikolojik bilimkurgu romanlarıyla sevilen İtalyan yazar Luigi Ballerini, duyuların bile bloke edilebildiği teknolojik bir toplumu kurguluyor. Ailelerin, çocuklarını itaatkâr bireyler olarak yetiştirmek uğruna duyularını açıp kapatabildiği distopik bir dünyada, güven, özgürlük ve aidiyet kavramları üzerine düşündürüyor. Duyuları bloke edilmiş gençlerin öfkesini cesur bir direniş öyküsüne dönüştürüyor.
Ninesinin Şifacısı
Barbara Kosmowaka
Can Çocuk
Sıradışı biri olan Mini Nine, uzun ömrü boyunca tüm dünyayı dolaşmış, ama hiçbir yerde çok uzun süre kalmamıştır; ta ki rahatsızlığı sebebiyle Erik ve ailesinin yanına taşınması gerekinceye kadar... Mini Nine bitkiler hakkında neredeyse her şeyi bilir, anlatacak hikâyesi hiç bitmez. Erik anneannesini çok sever, ikili bol bol sohbet eder, birbirlerini çok iyi anlarlar. Kendi gücü ve yeteneklerinin farkında olmayan Erik, çekingen bir çocuktur ve pek fazla arkadaşı yoktur. Mini Nine’nin etkisiyle Erik, yavaş yavaş kendine güvenmeye başlar. Fakat ne yazık ki işler her zaman istediğimiz gibi gitmez. Erik ninesinin kaybıyla yüzleşmek zorunda kaldığında bocalar. Ninesinin Şifacısı, kendi yeteneklerine inanmaya, hayal gücüne ve hiçbir şeyin yok edemeyeceği nine-torun bağını anlatan bir hikâye.
Doğa Defteri – Gündönümleri, Fırtınalar, Uçanlar, Çiçek Açanlar
Deniz Gezgin
Yapı Kredi Yayınları
Deniz Gezgin’in antropoloji, mitoloji, edebiyat, tarih, söylence gibi, çok çeşitli disiplinlere uğrayarak kaleme aldığı Doğa Defteri, çiçek tozlarını birbirine kavuşturan rüzgârların seyrinde, göçmen kuşları önüne katan fırtınalara karışarak, gündönümlerinin, mevsim çarklarının, çiy damlalarının, tohumların bahsini açıyor. İklimi ve mevsimleri doğanın geniş zamanıyla düşünerek her şeyi içine alan bir eş duyumu dile taşıyor.
Çok satanlar
1. Rezonans Kanunu, Pierre Franckh
2. Yırtıcı Kuşlar Zamanı, Ahmet Ümit
3. İntermezzo, Sally Rooney
4. Nakano Eskici Dükkanı, Hiromi Kawakami
5. Hayat İmkânsız, Matt Haig
6. Hyunam-Dong Kitabevi, Hwang Bo-Reum
Kaynak:Eda Yılmayan