Kömür madenlerinden fındık tarlalarına, kağıt toplayıcılarından tersane işlerine; Büyük İnsanlık raflarda

Kömür madenlerinden fındık tarlalarına, kağıt toplayıcılarından tersane işlerine; Büyük İnsanlık raflarda
Gazeteci-yazar Gülşen İşeri’nin 'Büyük İnsanlık' isimli kitabı kitap severlerle buluştu. İnkılap'tan çıkan kitap maden, tersane, inşaat, mevsimlik ve geri dönüşüm işçileri ile kot taşlama işçileriyle yapılan söyleşileri...

Gazeteci-yazar Gülşen İşeri’nin 'Büyük İnsanlık' isimli kitabı kitap severlerle buluştu. İnkılap'tan çıkan kitap maden, tersane, inşaat, mevsimlik ve geri dönüşüm işçileri ile kot taşlama işçileriyle yapılan söyleşileri içeriyor.

Gazeteci-yazar Gülşen İşeri'nin farklı sektörlerden işçilerin öykülerini anlattığı ve Nazım Hikmet'in aynı isimli şiirinden adına alan kitap İnkilap yayınlarından çıktı.

Gürcan Öztürk’ün fotoğraflarını çektiği "Büyük İnsanlık”ta, Zonguldak kömür madeninden Tuzla tersanesine, Ordu’daki fındık tarlalarından Diyarbakır sokaklarına, geri dönüşümden inşaata işçilerin yaşamından fotoğraflar da yer alıyor. 

Yazar kitabında Nâzım Hikmet’in 'Büyük İnsanlık' şiirine de yer vermek istedi. Ancak Yapı Kredi Yayınları'nın izin vermemesi sonucu şiire yer veremedi. Konuyla ilgili Sol Haber'e koşuna Gülşen İşeri şunları anlattı:

“İsmi Zülfü Livaneli önerdi. Büyük İnsanlık Nâzım Hikmet’in şiiri, Livaneli bestelemişti. Ben YKY’den izin istedim, onlar da ‘telife tabidir, telif ödememiz gerekiyor' dediler şiirin tamamı için.  'Bir dörtlüğü kullanacağım için ödemeyeceğim’ dedim. Onlar da hiçbir şekilde tek satırını bile kullanamayacağımı söylediler.

Mesele burada şu: Bu maddi değil manevi bir şey. Çünkü işçilerle ilgili bir kitaba Nâzım Hikmet’in işçilerle ilgili yazdığı şiiri koymak kadar anlamlı bir şey yok benim için. Çünkü kitap onun ‘Büyük İnsanlık’ adlı şiirinin adını taşıyor. Dolayısıyla da bunu kabul etmiyorum. 

Zamanında vatan haini ilan eden zihniyet bugün ondan para kazanıyor. Şiiri kitaba koyamadım. Çok yazık, çok üzücü. Nâzım Hikmet yaşamış olsaydı böyle olmazdı, böyle davranmazdı. Çünkü ben toplumsal gerçekliği anlattığım bir kitap yazıyorum, bir saha çalışması yapıyorum, Nâzım Hikmet’in ‘Büyük insanlık’ şiirini işçilerle ilgili bir kitaba koymak istiyorum, 'hayır' diyor. Ki Yapı Kredi diyor bunu! Çok yazık. Yani Yapı Kredi’ye yazık demiyorum. Bu zihniyetin ondan para kazanıp bu sistemin, nasıl diyeyim o çarkların içinde olmayan bir adamın adına karar vermeleri beni üzüyor. O yüzden reddettim telif ödemeyi, 3 kuruş 5 kuruş hiç fark etmez.”

Kitaba giremeyen Nâzım'ın "Büyük İnsanlık" şiiri:

"BÜYÜK İNSANLIK
 

Büyük insanlık gemide güverte yolcusu
                                        tirende üçüncü mevki
                                        şosede yayan
                                        büyük insanlık.

Büyük insanlık sekizinde işe gider
                                        yirmisinde evlenir
                                        kırkında ölür
                                        büyük insanlık.

Ekmek büyük insanlıktan başka herkese yeter
                                        pirinç de öyle
                                        şeker de öyle
                                        kumaş da öyle
                                        kitap da öyle
            büyük insanlıktan başka herkese yeter.

Büyük insanlığın toprağında gölge yok
                                        sokağında fener
                                        penceresinde cam
ama umudu var büyük insanlığın
                                        umutsuz yaşanmıyor."