Krizin vurduğu yayıncılardan “Kültürel çölleşme” uyarısı

Krizin vurduğu yayıncılardan “Kültürel çölleşme” uyarısı
Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerden biri olan yayın sektörü, artan maliyetler yüzünden kitap, gazete ve dergi basımının neredeyse imkansız hale gelmesinden yakınıyor.Yayıncılar Telif Hakları...

Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerden biri olan yayın sektörü, artan maliyetler yüzünden kitap, gazete ve dergi basımının neredeyse imkansız hale gelmesinden yakınıyor.

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR), döviz kurundaki yükselişe ek olarak yayıncılıkta artan maliyetlerle alakalı olarak yaptığı açıklamada, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, önüne geçilemeyecek bir kültürel çölleşmeye adım atılacağı uyarısında bulunuyor.

Sıcak satış yaparak yaşanılan krizin atlatılmasının mümkün görünmediğini belirten Birlik, ivedilikle ikincil kullanım ve benzeri gelirlerin tanımlanmasını istiyor. YAYBİR’in hükümete sunduğu öneriler özetle şöyle:

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU YASALAŞSIN
“2018 yılında yayın dünyası ile hükümetin fikir birliğine vardığı ve muhalefet partilerin tümünün de desteklediği 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Bakanlar Kurulu’nun imzasıyla TBMM gündemine geldi. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçince tasarı kadük oldu. Meclis’e sunulan ama bugün rafa kalkmış, tasarının acilen yeniden gündeme getirilip yasalaşmasını talep ediyoruz.

SÜBVANSE ŞART
Sübvanse mekanizmasının acilen geliştirilmesi gerekiyor. Kağıt ithalinin devlet eliyle yapılması dahil olmak üzere Kültür Bakanlığı’nın yayıncılık sertifikası verdiği kurumlara, basacağı kitapların kağıtlarını sübvanse ederek satması sağlanmalıdır. Kağıt ithalinde uygulanan, kitap kağıdında yüzde 8, Bristol’de yüzde 18 KDV uygulanması acilen sıfırlanmalıdır. Kağıt ithalinde Gümrük Birliği’nden kaynaklanan imtiyazlar, AB dışındaki ülkelerden yapılan ithalata da uygulanmalıdır.”