SARI MERCEDES
(Tunç Okan, 1992)
Tunç Okan’ın Adalet Ağaoğlu’nun 'Fikrimin İnce Gülü' (1976) romanından uyarladığı "Sarı Mercedes", Altın Portakal’da En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanmıştı.
İlyas Salman’ın başrolünde yer aldığı film, Almanya’da işçi olarak çalışan Bayram’ın bal renginde bir Mercedes ile Türkiye’deki köyüne doğru giderken yolda başına gelenleri anlatır.
HİPNOZ / HYPNOSEN
(Ernst De Geer, 2023)
Başrollerini Herbert Nordrum ve Asta Kamma August’un paylaştığı film, Ernst De Geer’in ilk filmi.
Film, bireyleri saçma derecede normalleştirmeye çalışan kapitalist bir düzende, günümüzün “erdem sinyalleme” ve kendini yeniden yaratma çağrılarına keskin bir eleştiri sunuyor.
FARUK
(Aslı Özge, 2024)
Aslı Özge’nin dünya prömiyerini Berlinale’de yapan ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen FIPRESCI Ödülü’ne layık görülen son filmi "Faruk", 24 Ağustos’ta MUBI'de izleyiciyle buluşacak.
İstanbul gibi durmadan değişen bir şehirde yaşayan yaşlı bir adamın hayatına bakış atan, kurmaca ve gerçeklik arasındaki "Faruk", 90’lı yaşlardaki bir adamın bağımsızlığını kaybetmemek için verdiği mücadeleyi anlatıyor.
KURBAN / OFFRET
(Andrey Tarkovski, 1986)
III. Dünya Savaşı’nın kapıda olduğu haberleri, eleştirmen Alexander’ın doğum günü kutlamaları sırasında patlak verir. Dünyanın sonu yaklaşırken, Alexander Tanrı’ya döner ve savaşın önüne geçilirse, sevdiği her şeyden vazgeçme sözü verir. Andrey Tarkovski’den sinemaya unutulmaz bir veda.
KARANLIĞIN GÖLGESİ / DON’T LOOK NOW
(Nicolas Roeg, 1973)
Nicolas Roeg'un Daphne du Maurier'nin kısa öyküsünden uyarladığı, sinema tarihinin en unutulmaz korku filmlerinden biri olan "Karanlığın Gölgesi" yakın zamanda hayatını kaybeden Donald Sutherland'ın performansıyla ölümsüzleşiyor.
Film, küçük kızlarının trajik kaybının ardından Venedik'e giden bir çiftin yaşadığı doğaüstü olayları konu alıyor.
OLİMPO GARAJI / GARAGE OLIMPO
(Marco Bechis,1999)
1970’lerde Arjantin’de yaklaşık 30 bin kişinin "kaybolduğu" askeri diktatörlük döneminde geçen film, 18 yaşındaki aktivist Maria’nın hikayesine odaklanıyor.
Yönetmen Marco Bechis’in kendi deneyimlerine dayanan film, on yıl boyunca sansüre takılıyor. Korku, baskı ve şiddete ayna tutan film, çıktığı zamanki umudu bugün de yaşatmaya devam ediyor.
YABAN
(Tareq Daoud, 2022)
Yönetmen Tareq Daoud’un ilk uzun metrajlı filmi, kadınlık, annelik ve mültecilik meselelerine eğiliyor.
Türkiye’de yaşayan Fransız bir kadın, Claire, kızının velayetini kaybedeceğini anlayınca ülkeyi illegal yollardan terk etmeye karar verir. Bu karar Claire ve kızını bir anda bitmek bilmeyen bir kabusun içine sürükleyecektir.
FİLMİN ADI NE?
(Pınar Fontini, 2022)
Pınar Fontini’nin belgeseli, 1990’lı yıllarda Türkiye’de ilk filmlerini çeken 68 kuşağının kadın yönetmenlerini mercek altına alıyor. Fontini’nin Türkiye'den sekiz kadın sinemacı ve Arslanköylü kadın tiyatro grubunun iç içe geçmiş hikayelerini ele aldığı, "Senin Yıllardır Gerçekleştirmeyi Beklediğin Bir Düş Var" adlı diğer belgeseli de ağustos ayında MUBI’de izleyicilerle buluşacak.
KABAHAT
(Ümran Safter, 2022)
29. Altın Koza Film Festivali'nden üç ödülle dönen "Kabahat" belgeselleri ile tanıdığımız yönetmen Ümran Safter’in ilk uzun metrajlı kurmaca filmi.
13 yaşındaki bir kız çocuğunun, bir Anadolu köyünde, babaanne evinde geçirdiği yaz tatiline odaklanan film, sancılı bir büyüme öyküsü anlatıyor.
HATIR / MEMORY
(Michel Franco, 2023)
Hatır, tekdüze bir hayat yaşarken beklenmedik bir karşılaşmayla hayatı değişen bir kadının hikayesini konu ediyor. Brooklyn’de yaşayan Sylvia, sosyal hizmetler uzmanıdır. Kızı, işi ve alkol bağımlılığı için gittiği toplantılar arasında geçen tekdüze bir hayat yaşayan Sylvia, kız kardeşi Olivia’nın ısrarları sonucu lise mezunlar buluşmasına katılır. Sylvia’nın hayatı, mezunlar gününün ardından Saul’un onu evine kadar takip etmesiyle bambaşka bir hal alır. Beklenmedik karşılaşma Sylvia ve Saul’un hayatını derinden etkiler ve geçmişin kapısını aralar.