‘Yahudi Tiyatrosu’ sempozyumda anlatılacak

‘Yahudi Tiyatrosu’ sempozyumda anlatılacak
Türkiye’nin yiten tiyatro kültür mirasına sahip çıkmak ve yine aynı doğrultuda Türkiye Tiyatro Müzesi’ni yapılandırmak amacıyla kurulan Türkiye Tiyatro Vakfı, 5-6 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul Pera Müzesi’nde uluslararası...

Türkiye’nin yiten tiyatro kültür mirasına sahip çıkmak ve yine aynı doğrultuda Türkiye Tiyatro Müzesi’ni yapılandırmak amacıyla kurulan Türkiye Tiyatro Vakfı, 5-6 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul Pera Müzesi’nde uluslararası bir sempozyum düzenliyor.

Alanında uzman akademisyenler ve araştırmacılar, daha önce kapsamlı bir araştırmaya tabi tutulmayan ‘Türkiye Yahudi Tiyatrosu’na ilişkin bilgiler sunacaklar.

Türkiye Yahudi tiyatrosunun tarihteki gelişimi 15. yüzyılda İber Yarımadası’nda yaşayan ve 1492’de İspanya ve Portekiz’den tehcir edildikten sonra bir kısmı Osmanlı topraklarına yerleşen Yahudiler, beraberlerinde zengin bir jonglör geleneği de getirirler. Bu gelenek, Osmanlı’da geleneksel tiyatronun oluşumuna ve gelişimine önemli katkıda bulundu.

Metne dayalı Sefarad tiyatrosu ise ilk kez 1870’lerde, özellikle İstanbul, İzmir ve Edirne’de, amatör yazar ve öğretmenlerce dinsel ve eğitsel amaçlı olarak ve daha çok okullarda yapıldı. Fransız kültürü ve dilinin egemen olduğu Tanzimat döneminde açılan Alliance Israélite Universelle okulları, Türkiye Yahudi tiyatrosunun yüzünün daha çok Batı’ya dönmesine neden oldu. 1930’lardan başlayarak, Türkçe konuşma zorunluluğuyla birlikte, çok dilli (Judeo-İspanyolca, İbranice, Fransızca ve Türkçe) dolayısıyla çok kültürlü bir yapıyı benimseyen Sefarad tiyatrosunun oyunculuk ve sahneleme biçimi geleneksel ile Batı tarzının bir karışımı haline geldi