Kur’an krizi Putin’i işaret ediyor

Kur’an krizi Putin’i işaret ediyor
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç'in NATO'ya katılımını engellemek isteyen Rus lider Putin’in Kur'an yakma provokasyonlarının arkasında olabileceğini ima etti. YLE TV1 televizyonuna röportaj veren Haavisto, Kur'an...

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç'in NATO'ya katılımını engellemek isteyen Rus lider Putin’in Kur'an yakma provokasyonlarının arkasında olabileceğini ima etti. YLE TV1 televizyonuna röportaj veren Haavisto, Kur'an yakan aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Rusya ile potansiyel bağlantılarının 'araştırıldığını ve önemli bağlantı delilleri' bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danimarka ve İsveç vatandaşlığı bulunan Paludan'ın provokasyonu sonrası İsveç'in bu şartlarda NATO'ya üyeliğini desteklemeyeceklerini belirtmişti. Eylemle ilgili olarak Haavisto "Örneğin Rusya ya da NATO üyeliğini istemeyen üçüncü tarafların ortalığı karıştırmak isteyip istemediği soruları akla geliyor. Bu affedilemez bir şey" ifadelerini kullandı.

30 üyeli NATO'da İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini onaylamayan sadece Macaristan ve Türkiye kaldı.

'SEÇİMLERDEN SONRA TEKRAR MASAYA DÖNÜLECEK'

Sürecinin tamamen bitmediğini vurgulayan Haavisto, Türkiye'nin İsveç'in üyeliği ile ilgili geçici bir duraklamaya girdiği yönünde genel bir kanaat oluştuğunu ve mayıs ayındaki seçimlerden sonra konuya tekrar dönülebileceğini belirtti. Üç ülke arasındaki resmi müzakereler askıya alınmış olsa da Haavisto, Finlandiya'nın Türkiye ile irtibatını sürdürdüğünü belirtti.

KREMLİN’E YAKIN GAZETECİDEN PROVOKATÖRE MADDİ DESTEK

Aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın geçen cumartesi İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği yakınlarında Kur'an yaktığı eylemi, Kremlin bağlantılı medya ile yakın ilişkileri olan bir gazetecinin fonladığı ortaya çıktı.

İsveç medyasına göre, Paludan'ın eylem izni için gereken 320 İsveç kronunu (564 Türk Lirası) geçmişte Kremlin destekli RT kanalı için çalışan Chang Frick ödedi. Gazeteci, şimdilerde aşırı sağcı İsveç Demokratları'nın medya işlerini yapıyor. Frick, izin için ödemeyi yaptığını doğrularken, "kimseden Kur'an yakmasını istemediğini" ifade etti.