Kureyşi operasyonunda istihbarat ABD ve Irak’tan

Kureyşi operasyonunda istihbarat ABD ve Irak’tan
Suriye'de IŞİD lideri Ebu Hüseyin El Kureyşi’nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından öldürüldüğü operasyonda Irak ve ABD istihbaratının önemli rol oynadığı iddia edildi.Reuters haber ajansına konuşan Iraklı...

Suriye'de IŞİD lideri Ebu Hüseyin El Kureyşi’nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından öldürüldüğü operasyonda Irak ve ABD istihbaratının önemli rol oynadığı iddia edildi.

Reuters haber ajansına konuşan Iraklı bir istihbarat kaynağı, Irak'ın Türkiye ile istihbarat alanında yaptığı işbirliğinin son operasyonda önemli bir rol oynadığını, ABD'nin de IŞİD'in Suriye'deki iletişimini dinleyebilecek gelişmiş sistemlerden elde edilen istihbaratın sağlanmasına yardımcı olduğunu ileri sürdü.

Türkiyeli güvenlik yetkilisinin ajans ile paylaştığı bilgilere göre, dört saat süren operasyonda özel kuvvetler Kureyşi'nin Cinderes'te bulunduğu iki katlı binaya girerken önlerine çıkan bir çevre çitini, arka kapıyı ve sığınağın duvarlarını patlattı. Suriyeli iki güvenlik kaynağı ise Türkiye destekli silahlı grupların Türkiye'nin özel kuvvetleri eve baskın düzenlerken bölgenin etrafında bir güvenlik çemberi oluşturduğunu söyledi.

'TÜRKİYE İKİ IRAKLI AJANIN SURİYE'YE GEÇİŞİNİ SAĞLADI'

Iraklı bir istihbarat yetkilisi ise "Üst düzey IŞİD liderleri için tek güvenli bölge Suriye, özellikle de Türkiye'ye sınırı olan yerler" ifadelerini kullandı. Iraklı istihbarat yetkilisi ve IŞİD'in Irak, Suriye ve Türkiye'deki faaliyetlerine odaklanan bir diğer Iraklı istihbarat yetkilisine göre, Irak'ın Türkiye ile istihbarat alanında yaptığı işbirliği son dönemde yapılan operasyonlarda büyük bir rol oynadı. Söz konusu istihbarat, Türkiye'ye Kureyşi'nin yaklaşık olarak Suriye'de nerede olduğunu gösterdi.

İki Iraklı yetkili, Türkiye'nin Iraklı ajanların kuzeybatı Suriye'ye girişini kolaylaştırdığını, bu kişilerin de ardından Kureyşi'yi Suriye'ye çektiğini iddia etti.

'KUREYŞİ’DEN MESAJ GETİREN İKİ İSİM TUTUKLANDI’

Iraklı kaynakların aktardığına göre, Kureyşi'nin öldürüldüğü operasyon sırasında Türkiye destekli silahlı gruplar da üst düzey IŞİD liderlerinden Ayd Ahmed El Cuburi Cuburi'ye Kureyşi'den bir mesaj iletmeyi amaçlayan iki IŞİD üyesini Afrin ve Cinderes yakınlarındaki bir köyde tutukladı. Kaynaklardan biri, "Bu, Kureyşi'nin büyük ihtimalle bu bölgede saklandığı anlamına gelen bir tehlike işaretiydi" ifadelerini kullandı.