Kurtardığı şehirde mezarı kayboldu

Kurtardığı şehirde mezarı kayboldu
Kadı Burhanettin, yaşadığı dönemde Timur, Moğollar ve Osmanlı ile karşı karşıya geldi, adına devlet kuruldu. Şimdi ise Sivas’ta bulunan türbesi çevresindeki çarpık yapılaşma nedeniyle adeta beton yığınları arasında...

Kadı Burhanettin, yaşadığı dönemde Timur, Moğollar ve Osmanlı ile karşı karşıya geldi, adına devlet kuruldu. Şimdi ise Sivas’ta bulunan türbesi çevresindeki çarpık yapılaşma nedeniyle adeta beton yığınları arasında kayboldu.

Sanat Tarihçisi Onur Aydın, zamanının önemli isimlerinden birisi olan Kadı Burhanettin hakkında birçok bilinmeyeni gün yüzüne çıkarttı. 


Aydın, Kadı Burhanettin’in genç yaşlarda Sivas’ı Moğol kuşatmasından kurtardığını ifade ederek şu bilgileri verdi:
“O dönemde Eretnaoğlu Mehmet Bey vefat ediyor ve küçük yaştaki oğlu Ali Bey tahta geçiyor. Bu vefattan sonra Eretnaoğlu beyliğinde sıkıntılar baş gösteriyor. Nedir bu sıkıntılar; ekonomik sorunlar, siyasi çatışmalar, dışarıdan gelen tehditler bunlardan dolayı sıkıntılar baş gösteriyor. Bu dönemde Kadı Burhanettin, önemli bir görev üsleniyor. Bu vefattan sonra Karamanoğulları Kayseri ve Konya’yı işgal etmeye çalışıyorlar. Bir yandan da Moğollar Sivas’ı kuşatmaya çalışıyorlar.

Kadı Burhanettin önce Sivas’ı; sonrasında Sivas’tan askeri birlikleri alarak Kayseri’yi kurtarıyor. Bunları yaptıktan sonra ünü iyi bir şekilde yayılıyor. Kendisi Sivas halkı tarafından Sivas’ın naili olarak seçiliyor.

1 yıl sonra 36 yaşında kendi adını taşıyan devletini kuruyor. Kadı Burhanettin devletini Sivas başkent olmak üzere kuruyor ve 18 yıl süren bir mücadele başlıyor” dedi.