Kurum'un karışık borç alacak hesabı: Aylık ödeyeceği borç, aldığı maaşın neredeyse dört katı

Kurum'un karışık borç alacak hesabı: Aylık ödeyeceği borç, aldığı maaşın neredeyse dört katı
AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, kendisine ve ailesine ait mal varlığını açıkladı. Kurum'un mal varlığını yaklaşık 6 yılda 2 ev, 1 yeni araba, 3 milyonluk altın, 3 milyonluk döviz birikimini...
AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, kendisine ve ailesine ait mal varlığını açıkladı. Kurum'un mal varlığını yaklaşık 6 yılda 2 ev, 1 yeni araba, 3 milyonluk altın, 3 milyonluk döviz birikimini nasıl yaptığı da merak konusu.

Leyla Aydoğan

Murat Kurum’un Ankara Çankaya’da kendi adına bir evi, Şengül Kurum’un annesi ve babası için aldığı Ankara Altındağ’da bir evi, yine İstanbul Kağıthane’de oturdukları bir evleri bir de arabaları bulunuyor.

Yazılı mal varlığı açıklamasıyla kamuoyu Kurum’un İstanbul’da 22 Milyon lira değerinde bir evi olduğunu ve bu evi milletvekili seçimlerinin hemen ardından, Temmuz 2023'te aldığını öğrendi. Kurum’un ayrıca bir arabası, bankada 40 bin eurosu, 55 bin doları ve 200 bin lirası bulunuyor. Ayrıca İstanbul’da aldığı ev nedeniyle 14 milyon lira borcu var.

Aylık taksit miktarı milletvekilliği maaşının 2 katı

Kurum’un borcunun kime olduğu açıklamadı, sözlü olarak mal varlığını açıkladığında “Ev aldığımız için o eve olan borcumuz var. 2 yıl daha borç ödeyeceğiz. Ankara'da Ümitköy'de bir dairemiz var, burada da (İstanbul) Kağıthane'de dairemiz var..." demişti.

Murat Kurum borcu olan evini 9 ay önce aldı. Eğer borç elden değil bankadan alınmışsa taksitleri hayli can yakıcı. Bırakın 2 yılda geri ödemeyi 10 yılda ödense aylık taksit yaklaşık 300 bin liranın üzerinde.

Murat Kurum bakanlıktan ayrıldı ve 14 Mayıs’ta milletvekili seçildi. Mal varlığından da anlaşılacağı üzere tek geliri milletvekili maaşı. O da evi aldığında 73 bin liraydı, bugünse 110 bin lira. Yani bugün o taksiti ödemek için en az iki milletvekili maaşına ihtiyaç var.

Aylık 584 bin lira mı ödüyor?

Kurum katıldığı canlı yayında evin borcunu iki yıl daha ödeyeceğini açıklamıştı. Bu şartlarda 14 milyon liralık borca hiç faiz işlemese aylık ödeme 583 bin liraya denk geliyor. O da Kurum’un aldığı maaşın yaklaşık beş katı.

Kurum’un bankada 200 bin Türk Lirası, 55 bin Amerikan Doları, 40 bin eurosu bulunuyor. Mevcut kurla birlikte bankada bulunan, 1 milyon 781 bin 351 TL (55 bin dolar), 1 milyon 405 bin 934 TL (40 bin euro) ve 200 bin Türk Lirası toplam 3 milyon 387 bin 285 Türk Lirasına karşılık geliyor. Bu da iki yıllık ödeme takvimi göz önünde bulundurulursa sadece altı taksiti karşılayabiliyor.

Kurum, mal varlığının tümünü 6 yılda edindi

2018'de Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Murat Kurum'un o tarihten bu yana ortalama aylık 50 ila 100 bin liralık geliri oldu. Eşinin de ortalama maaşının 35 bin lira olduğu göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 6 yılda 2 ev, 1 yeni araba, 3 milyonluk altın, 3 milyonluk döviz birikimini nasıl yaptığı da merak konusu.