Kuzey Kore denizden Güney Kore'ye ateş açtı

Kuzey Kore denizden Güney Kore'ye ateş açtı
Kuzey Kore, tartışmalı deniz sınırı hattında Güney Kore'ye 200'den fazla top atışı düzenledi.Kuzey Kore, Güney Kore'nin deniz donanmasının sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 200'den fazla top mermisi ile ateş açtı.Güney...
Kuzey Kore, tartışmalı deniz sınırı hattında Güney Kore'ye 200'den fazla top atışı düzenledi.

Kuzey Kore, Güney Kore'nin deniz donanmasının sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 200'den fazla top mermisi ile ateş açtı.

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin açtığı ateşin Güney'de herhangi bir sivil veya askeri hasara yol açmadığını söyledi.

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, atış tatbikatlarını denetlerken, "Bu, Kore yarımadasında gerilimi artıran ve barışı tehdit eden bir provokasyon eylemidir." dedi.

Güney Kore askeri sözcüsü Lee Sung-joon bir basın toplantısında, Kuzey Kore topçu mermilerinin tamamının deniz sınırının kuzey tarafına indiğini belirterek, Güney Kore ordusunun Kuzey Kore'nin kıyılarındaki hareketlerini Güney Kore ile işbirliği içinde izlediğini söyledi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Yeonpyeong ve Baengnyeong adalarındaki deniz tugaylarının kuzey sınırının güneydeki denize ateş açtığını söyledi. Ada yetkilileri, Güney Kore ordusunun atış tatbikatına hazırlanırken Yeonpyeong ve Baengnyeong adalarındaki insanlardan öğle saatlerinden itibaren sığınma talebinde bulunduklarını söyledi. Güney Kore'nin başkenti Seul'ün batısındaki bir liman olan Incheon'dan Cuma günü öğleden sonra adalara gitmesi planlanan feribotlar da iptal edildi.

Yeonpyeong Adası, Sarı Deniz'de Incheon'un yaklaşık 80 kilometre batısında ve Kuzey Kore'nin Hwanghae Eyaleti kıyı şeridinin 12 kilometre güneyinde konumlanmıştır.

Kuzey Kore: Güney Kore'nin iddiaları doğru değil

Resmi KCNA haber ajansının bildirdiğine göre, Kuzey Kore Ordusu Genelkurmay Başkanlığı, savunma kıyı birimlerinin "Güney Kore'nin askeri gangsterlerinin askeri eylemlerine karşı ordumuzun doğal tepkisi olarak" tatbikatların bir parçası olarak 192 mermi ateşlediğini söyledi.

Açıklamada, tatbikatların Güney Kore'nin iddia ettiği gibi deniz sınırına yakın Güney Kore adaları üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı belirtildi ve iddianın "kamuoyu yanıltma girişimi" olduğu belirtildi.

Ne olmuştu?

Kasım ayında Güney Kore, nükleer silahlı Kuzey Kore ordusunu daha iyi izleyebilmek için sınır yakınında gözetleme uçuşlarına devam etmeden önce anlaşmanın bir kısmını tek taraflı olarak askıya almıştı. Kuzey Kore derhal anlaşmanın tamamının sona erdiğini duyurdu.

Kore Savaşı 1953'te ateşkesle durdurulduğunda, Kuzey Kore ve Güney adına savaşan Birleşmiş Milletler Komutanlığı, Kore Yarımadası'nın batı kıyısında iki Kore'yi ayıran bir deniz sınırı üzerinde hiçbir zaman anlaşmaya varmadı.

Komuta, Kuzey Sınır Hattını geçici bir sınır olarak zorunlu kıldı, ancak Kuzey, hattın çok daha güneyinde bir sınır olduğunu iddia etti.