Lavrov, 8 Haziran’da Türkiye’ye geliyor, gıda krizinin çözümü için 4’lü mekanizma kurulabilir

Lavrov, 8 Haziran’da Türkiye’ye geliyor, gıda krizinin çözümü için 4’lü mekanizma kurulabilir
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gıda krizinin önüne geçebilmek için tahılların savaş bölgesinden taşınması amacıyla Birleşmiş Milletler gözetiminde 4’lü mekanizma kurulabileceğini söyledi. Çavuşoğlu, Dışişleri...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gıda krizinin önüne geçebilmek için tahılların savaş bölgesinden taşınması amacıyla Birleşmiş Milletler gözetiminde 4’lü mekanizma kurulabileceğini söyledi. Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 8 Haziran’da bu konuyu da görüşmek üzere Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası›nda dış politika gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Almanya ve Fransa›da terör örgütleri paçavralarıyla yapılan eylemlere ilişkin, “Her iki ülkeye, teröristlerin bu gösterilerine izin verdikleri için notayı da büyükelçilerine verdik. Hem Almanya hem Fransa’nın büyükelçilerini arkadaşlarımız Bakanlığa çağırdı tepkimizi gösterdi aynı şekilde notayı da bu iki ülkeye verdik ve bir daha tekrarlanmaması gerektiğini de söyledik” dedi.

GIDA KRİZİNE ÇÖZÜM ARAYIŞI
Çavuşoğlu, tahıl taşıyan gemilerin savaş bölgesinden çıkması önündeki engellere değindi. Engellerden birinin Odessa bölgesinde Ukrayna’nın denize yerleştirdiği mayınlar olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bir diğerinin ise Rus gemilerine uygulanan sigorta alanında yaptırım ve uluslararası limanlarda uygulanan hizmet sunmama durumu olduğunu kaydetti.

Mayınların teknik olarak 1-2 haftada temizlenebileceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Ukrayna, buradan Rus savaş gemilerinin Odessa limanlarına girmesini istemiyor. Rusya da bu koridordan yük taşıyacak gemilerin Ukrayna’ya silah taşımasını istemiyor. Tüm bunlardan nasıl emin olacaklar? Bir denetim mekanizması da olması lazım. Putin’in de Zelenski’nin de bu konuda iş birliği yapabileceğini öğrenmiş olduk” dedi.

Türkiye’nin bu konuda Birleşmiş Milletler ile çalıştığını ifade eden Çavuşoğlu, “BM’nin bir teklifi var; BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan oluşan dörtlü bir temas grubu oluşturulması. Biz buna prensip olarak ‘evet’ dedik. Teknik düzeyde bir toplantı gerçekleştirme fikri ortaya çıktı. Henüz bu konuda tam bir mutabakat sağlanmış değil” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna›nın da prensipte bu konuda anlaştığını ancak detayların hala müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.

LAVROV 8 HAZİRAN’DA TÜRKİYE’YE GELECEK
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, beraberinde bir heyetle 8 Haziran’da Karadeniz’de buğday meselesini de kapsayan bir güvenlik koridorunun açılması konusunu görüşmek üzere Türkiye’ye geleceğini de belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Lavrov 8’inde Türkiye’ye geliyor. Ukraynalılara da söyledik. Askeri bir heyetle gelecek. Bu güvenli koridorun oluşması, gemilerin girip çıkması için neler yapılması gerekiyor, bizim Milli Savunma Bakanlığımız ve askerlerimiz, ilgili birimlerimizle oturacağız ve bunları teknik olarak görüşeceğiz.”

Bu konunun önemli olduğunu ve dünyada ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin de bu konunun çözülmesinde kilit bir rol oynadığına vurgu yaptı.

Çavuşoğlu, dörtlü temas grubunun oluşturulması, faaliyetlerin gözlemlenmesi ve endişelerin giderilmesi için bir merkezin kurulmasının da gündemde olduğunu açıkladı.