Levent Göktaş’ın iadesi, Kavala davasına takıldı

Levent Göktaş’ın iadesi, Kavala davasına takıldı
Bulgaristan’ın Necip Hablemitoğlu suikastının emrini verdiği ileri sürülen eski Özel Kuvvetler Komutanı Albay Levent Göktaş’ın iade talebini reddetmesinin gerekçeleri belli oldu. Bulgar Mahkemesi, Türkiye’nin AİHM kararlarını...

Bulgaristan’ın Necip Hablemitoğlu suikastının emrini verdiği ileri sürülen eski Özel Kuvvetler Komutanı Albay Levent Göktaş’ın iade talebini reddetmesinin gerekçeleri belli oldu. Bulgar Mahkemesi, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamamasına ve tutuklu iş insanı Osman Kavala davasına atıfta bulunarak Göktaş’ın iade talebini reddetti.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, Bulgaristan’daki duruşmada Levent Göktaş iadeye rıza göstermediğini, Türk devleti tarafından haksız yere kovuşturma, tutuklama ve mahkumiyet tehlikesine maruz kaldığını, Hablemitoğlu suikastı ile ilgili hiçbir ilgisinin bulunmadığını ileri sürdü. Göktaş, Türkiye Cumhuriyeti’nde siyasi inançlarından dolayı mağdur olduğunu, iktidar dışında bir partinin destekçisi olduğunu ve zulme uğrayacağını ileri sürerek, ceza davasının siyasi nitelikte olduğunu iddia etti.

OSMAN KAVALA DAVASINA ATIF
Mahkeme kararında, “Temel hakların gözetilmesi konusundaki şüpheler ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Komisyonu’nun işkence ve insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye karşı tavsiyelerini yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle Sofya İstinaf Mahkemesi Türkiye tarafından yapılan iade talebini reddetmiştir” denildi.

Mahkeme, Avrupa Parlamentosu’nun Osman Kavala davasına ilişkin 05.05.2022 tarihli kararında yer alan ve Türkiye’nin AİHM kararlarına uymadığını kabul eden uluslar arası sözleşmelerin yanı sıra iç hukukun da ihlal edildiğini tespit eden kararındaki tespitleri de ilave bir argüman olarak sıraladı. Mahkeme tüm bu gerekçeleri ileri sürerek Levent Göktaş’ın “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” ve “planlı adam öldürme” suçlarından Türkiye’ye iade talebini reddetti.