Lonely Planet '2024'te görülmesi gereken yerler' listesini açıkladı: Türkiye'den de bir kent var

Lonely Planet '2024'te görülmesi gereken yerler' listesini açıkladı: Türkiye'den de bir kent var
Seyahat kitapları yayıncısı Lonely Planet, '2024'te gidilecek yerler' listesini açıkladı. Beş kategoride hazırlanan listede, Türkiye'den de bir kent yer aldıBu sene 50'nci yılını kutlamaya hazırlanan Avustralya merkezli seyahat...

Seyahat kitapları yayıncısı Lonely Planet, '2024'te gidilecek yerler' listesini açıkladı. Beş kategoride hazırlanan listede, Türkiye'den de bir kent yer aldı

Bu sene 50'nci yılını kutlamaya hazırlanan Avustralya merkezli seyahat kitapları yayıncısı Lonely Planet, 2024 yılında gidilmesini tavsiye ettiği 50 yeri açıkladı. "50 yıllık seyahat için 50 istikamet" sloganıyla açıklanan "Best in Travel 2024" listesi, beş farklı kategoriye ayrıldı. Ülkeler, bölgeler, kentler, sürdürebilir seyahat ve en hesaplı yerler olarak ayrılan listede, Türkiye'den de bir kent yer aldı.

2024'te görülmesi gereken yerler

2024'te görülmesi gereken ülkeler listesinin bir numarasında Moğolistan'a yer veren Lonely Planet, "açık alanları, macera aktiviteleri, kendine özgü mutfağı ve müzik kültürü" için bu ülkenin ziyaret edilmesini tavsiye etti.

"2024'te görülmesi gereken ülkeler" listesi şöyle:

Moğolistan

Hindistan

Fas

Şili

Benin

Meksika

Özbekistan

Pakistan

Hırvatistan

St. Lucia

Lonely Planet, gelecek sene mutlaka görülmesini tavsiye ettiği 10 ülke listesinde Kenya'nın başkenti Nairobi'ye ilk sıradan yer verdi. Nairobi'nin "benzersiz ritimlerine, etkileyici restoranlarına, sürekli değişimden geçen sanat mekanlarına ve ulusal parkına" dikkat çekildi.

Türkiye'den İzmir yer aldı

En iyi kentler listesinde, Türkiye'den de İzmir yer aldı. İzmir'in "yeniden keşfedilen mirası ile çağdaş kültürü birleştirdiği" belirtilirken, eski çarşısı, her yıl düzenlenen müzik ve dans festivalleri, sanat mekanları, şarapçılık bölgesi, antik kentleri ve güzel plajlara kolay ulaşımı ile İzmir'in ziyaret edilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

"2024'te görülmesi gereken kentler" listesi şöyle:

Nairobi, Kenya

Paris, Fransa

Montreal, Kanada

Mostar, Bosna hersek

Philadelphia, Pennsylvania, ABD

Manaus, Brezilya

Cakarta, Endonezya

Prag, Çek Cumhuriyeti

İzmir, Türkiye

Kansas City, Missouri, ABD

Sürdürülebilir seyahat

Bu listede yenilenebilir enerji kullanımını genişletme girişimleri nedeniyle İspanya bir numarada yer aldı. Güney Afrika'nın biyoçeşitliliği koruma amaçlı girişimlerine de dikkat çekildi.

Sürdürebilir seyahat açısından tavsiye edilen 10 yer şöyle:

İspanya

Patagonya

Grönland

Galler

Portekiz Yolu (Caminho Português de Santiago)

Palau

Hokkaido, Japonya

Ekvador

Estonya, Letonya ve Letonya'daki yürüyüş yolları

Güney Afrika'daki eko-orman evleri

HESAPLI SEYAHAT

Lonely Planet, hesaplı olup görmeye değer bulduğu yerler listesinin ilk sırasında, ABD'nin Chicago, Milwaukee ve Detroit gibi kentlerini içeren Ortabatı eyaletlerine yer verdi. Bu bölgelerde sanat stüdyolarına dönüştürülen eski depoların, eko tasarım otellerin ve çok sayıda Michelin yıldızlı restoranın bulunduğu belirtildi.

Liste şöyle:

Ortabatı eyaletleri, ABD

Polonya

Nikaragua

Tuna Limesi, Bulgaristan

Normandiya, Fransa

Mısır

İkarya Adası, Yunanistan

Cezayir

Güney Gölleri ve Otago, Yeni Zelanda

Gece trenleri, Avrupa

Bölgesel seyahat

2024'te görülmesi gereken bölgeler listesinde ise Batı Balkanlardaki Trans Dinarica bisiklet yolu birinci sırada yer aldı.

Lonely Planet'ın bu listesi de şöyle şekillendi:

Trans Dinarica Bisiklet Yolu, Batı Balkanlar

Kanguru Adası, Avustralya

Donegal, İrlanda

País Vasco, İspanya

Tayland'ın güneyi

Swahili Sahili, Tanzanya

Montana, ABD

Saalfelden Leogang, Avusturya.