Lübnan’da kritik seçim

Lübnan’da kritik seçim
Ekim 2019’da Lübnan’da sokağa çıkanlar ülkede siyasi sistemin değişmesini talep ediyor. Lübnanlılar, 15 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde halkın temsili için ortak aday listeleri oluşturdu.BirGün’ün haberine göre bu seçim,...

Ekim 2019’da Lübnan’da sokağa çıkanlar ülkede siyasi sistemin değişmesini talep ediyor. Lübnanlılar, 15 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde halkın temsili için ortak aday listeleri oluşturdu.

BirGün’ün haberine göre bu seçim, 2019 yılının Ekim ayında patlak veren hükümet karşıtı gösteriler ve Ağustos 2020’de yaşanan Liman patlamasından sonra ilk olacak. Nüfusun geniş kesimleri, yeni parlamentonun siyasi değişim ve istikrar getirmesini umuyor.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) verilerine göre Lübnan’da halkın yüzde 78’i yoksulluk içinde yaşıyor. Ülkenin bir dönem orta gelir düzeyine sahip olduğunu hatırlayacak olursak son dönemde peşi sıra kurulan hükümetlerin kötü ekonomik yönetimi belirginlik kazanıyor. 15 Mayıs seçimlerinde oylanan en önemli konu da bu olacak.

BAŞLICA OYUNCULAR
Üç defa başbakanlık koltuğuna oturan Saad Hariri, aday olmayacağını ve Gelecek Hareketi Partisi’nin de seçimlere girmeyeceğini açıkladı. Partisi parlamentoda Sünnilerin ana temsilcisi pozisyonundaydı ve seçime girmemeleri güç dengelerinde boşluk yaratacak. Saad’in yurtdışında yaşayan milyarder abisi Baha Hariri, Lübnan İçin Birlikte isimli siyasi partisiyle birlikte seçimlere gireceklerini açıkladı.

Samir Jaja yönetimindeki Lübnan Kuvvetleri, ülkedeki Hıristiyanların desteğini alıyor fakat bu oylar aynı tabana hitap eden Cebran Basil yönetimindeki Özgür Yurtsever Hareket ile bölünecek.

Parlamentonun mevcut dağılımında, FPM ile Şii Gruplar Hizbullah ve Amal birlikte yer alıyor. Sandalye çoğunluğu bu partilerde ve önümüzdeki seçimlerde de çoğunluğu koruyacakları, hatta sandalye sayılarını arttıracakları tahmin ediliyor.