Macaristan Meclisi, iki ülkenin NATO üyeliğini görüşüyor

Macaristan Meclisi, iki ülkenin NATO üyeliğini görüşüyor
Türkiye ile birlikte İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini henüz onaylamayan iki ülkeden biri olan Macaristan’da parlamento konuyu görüşmeye başladı.Reuters’ın aktardığına göre, Macaristan Parlamentosu’ndaki açılış...

Türkiye ile birlikte İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini henüz onaylamayan iki ülkeden biri olan Macaristan’da parlamento konuyu görüşmeye başladı.

Reuters’ın aktardığına göre, Macaristan Parlamentosu’ndaki açılış görüşmelerine 199 milletvekilinin yaklaşık yüzde onu katıldı. Parlamentoda nihai oylamanın yapılmasının mart ayının ikinci yarısını bulabileceği tahmin ediliyor. Meclis oturumunda konuşan Macaristan Güvenlik Politikasından Sorumlu Devlet Sekreteri Peter Sztaray, “NATO’nun Finlandiya ve İsveç’i içine alacak şekilde genişlemesi, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğini güçlendirme yönünde önemli bir adım” dedi. NATO’ya katılmak isteyen ülkelerin gerekli tüm koşulları karşıladığını söyleyen Sztaray, iki ülkenin üyeliğinin NATO’yu güçlendireceğini söyledi.

Meclis oturumundan önce sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, iki ülkenin üyelik başvurularını görüşmeye başlayan milletvekillerine çağrıda bulunarak İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini 'mümkün olan en kısa sürede' onaylamalarını istedi.

FİNLANDİYA PARLAMENTOSU ONAYLADI
Finlandiya Parlamentosu da ülkenin NATO üyeliğini 184'e karşı 7 oyla onayladı. Sol İttifak'ın 6 temsilcisi ve "Güç Halka Aittir Partisi"nden Ano Turtiainen, NATO üyeliğine karşı oy kullandı.