Maden ocağına karşı zeytin ağaçlarını korumak isteyen İkizköylülere ceza!

Maden ocağına karşı zeytin ağaçlarını korumak isteyen İkizköylülere ceza!
Muğla’nın Milas ilçesinde, Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alanda bulunan zeytin ağalarının, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından açık maden ocağı yapmak için kesilmesine direnen İkizköylülere...

Muğla’nın Milas ilçesinde, Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alanda bulunan zeytin ağalarının, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından açık maden ocağı yapmak için kesilmesine direnen İkizköylülere mahkeme para cezası verdi.

10 Ağustos 2022 Pazartesi’yi 11 Ağustos 2022 Salı’ya bağlayan gece yarısı 200 jandarma, nöbet bekleyen 10 İkizköylüye orantısız müdahalede bulunarak özel mülk olan alandan çıkarmıştı.

Diken'den Ayşegül Kasap'ın haberine göre, çıkan karara avukat Arif Ali Cangı tepki gösterdi: “200 jandarmayla müdahale edin emrini kimin verdiği daha oryaya çıkmadı. Hiç kimse üzerine alınmıyor. Kim bu emri verdi? Bir başvurumuz da AYM’ye olacak.

İkizköylüler jadarma müdahalesiyle ilgili şöyle demişti: “Bizi yola doğru püskürtmeye çalıştılar. Anayola düştüğümüzde de can güvenliğimiz yok oradan geçen araçlar bize çarpabilirdi. Bir kazaya neden olabilirdi. Kardeşim darp raporu alacak. 60 yaşındaki Ebide teyzemizin kolu mosmordu.

Para cezasına 6 ay taksit

Milas 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün bu davanın yedinci celsesi görüldü ve karar çıktı. Kararda İkizköylüler hakkında 6 ay 20 gün hapis cezası verildi. Bu ceza daha sonra 200 gün adli para cezasına çevrildi. Böylece ‘sanıklar’ hakkında ayrı ayrı 4 bin TL para cezası hükmedildi. Tahsil altı ay eşit taksitlerle yapılacak. Taksitlerden birinin ödenmemesi halinde kalan taksitlerin hepsi tahsil edilecek.

"Savunma hakkı yok sayıldı"

Avukat Ali Arif Cangı karardan sonra şöyle dedi: “Yargılamanın başlangıcı hukuka ve vicdana aykırıydılar. Yargılamada bütün yasal haklarımız yok sayıldı.

Savunma hakkının yok sayıldığı bir yargılamayı şimdiye kadar görmedim. Bir ceza verildi, müvekillerin jandarmaya direndiği, hakaret ettiği gerekçesiyle para cezasına çevrildi. Taksitle ödenmesine karar verildi. Yani verilen hüküm aslında verenin vicdanını temizlemeye yönelik bir hüküm. Adil değil. Bu dava burada bitmeyecek. İstinafa başvuracağız."