Mahfi Eğilmez'den ekonomi yorumu: Bunlar buzdağının görünen kısmı

Mahfi Eğilmez'den ekonomi yorumu: Bunlar buzdağının görünen kısmı
İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez kişisel blogundan seçim sonrası gelen iktidarın ekonomide "enkaz" devralınacağını belirtti. Eğilmez mevcut ekonomik verileri "buzdağının görünen kısmı" olarak nitelendirdi.Eğilmez yazısında...

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez kişisel blogundan seçim sonrası gelen iktidarın ekonomide "enkaz" devralınacağını belirtti. Eğilmez mevcut ekonomik verileri "buzdağının görünen kısmı" olarak nitelendirdi.

Eğilmez yazısında şöyle dedi:

"Deprem nedeniyle ortaya çıkan inşaat faaliyetinin ve yüksek enflasyonun yarattığı paradan kaçış ve talep artışının büyümeyi yüzde 3,5’lar düzeyinde tutmasını bekliyorum. Büyümedeki düşüş, önümüzdeki aylarda cari açıktaki hızlı artışı frenleyecek gibi durmakla birlikte cari açığın yüzde 5 - 5,5’dan aşağıya düşmesi pek mümkün görünmüyor.

Ülkenin risk primi, aşırı riskli olarak kabul edilen 300 baz puanın neredeyse iki katına yakın. Bu puan bizi dünyanın en riskli birkaç ülkesinden birisi konumuna getiriyor. Bu yüksek risk primi dış borçlanma faizlerini dolar bazında yüzde 10 ve üzeri düzeye taşıdığı için bu maliyetle dış borçlanma yapılması daha büyük sorunlar yaratacağa benziyor.   

Bunlar buzdağının görünen kısmı. Görünmeyen kısım ancak seçimden sonra eğer iktidar el değiştirirse ortaya çıkacak ve emin olun bu saydıklarımdan daha az olmayacak.

Siyasal iktidar, çeşitli hamlelerle bu feci enkazı seçime kadar gizlemeyi başardı. Pek çok kişi durumun iyi olduğunu sanıyor. Eğer iktidar el değiştirirse yeni gelenler bu feci tabloyu devralacak. Ve eğer bu durumu halka anlatmayı başaramazlarsa enkazı onların yarattığı sanılacak. Eğer iktidar değişmezse, tarihimizde ilk kez bir siyasal iktidar kendi kendisine büyük bir enkaz devretmiş olacak."

Yazının tamamı için tıklayın