Mahkeme’den Bolsonaro’nun koronavirüs sansürüne ‘hayır’

Mahkeme’den Bolsonaro’nun  koronavirüs sansürüne ‘hayır’
Koronavirüsü “Basit bir grip” diye hafife alan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun vaka ve ölüm verilerine sansürleme girişimi Yüksek Mahkeme’den döndü. Brezilya Yüksek Mahkemesi, üç siyasi partinin açtığı davada,...

Koronavirüsü “Basit bir grip” diye hafife alan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun vaka ve ölüm verilerine sansürleme girişimi Yüksek Mahkeme’den döndü. Brezilya Yüksek Mahkemesi, üç siyasi partinin açtığı davada, verilerin kamu yararına yayınlanması gerektiğine hükmetti.
Mahkeme kararında, Brezilya hükümetinin toplam ölü ve vaka sayılarını gizlemesinin, salgına karşı gerekli önlemlerin alınmasını ve analizlerin yapılmasını engelleyeceği, sonuç olarak salgın yönetiminin uluslararası standartların altında kalacağı belirtildi. Mahkeme verilerin yeniden yayımlanması için hükümete 48 saat süre verirken, veriler yeniden yayımlanmaya başlandı.
VERİ YAYINLAMAYI KESMİŞLERDİ
Brezilya Sağlık Bakanlığı, ülkedeki toplam vaka ve ölü sayılarını yayınlamamaya başlamış, verilerin ‘abartılı’ ve ‘çarpıtılmış’ olduğunu açıklamıştı. Bolsonaro desteklemişti. Gelinen noktada, Brezilya’daki vaka sayısı 740 bine yaklaştı. Kayıtlara geçen ölü sayısı ise 38 bin 406.

Radyo Karakutu’da Yavuz Oğhan’a konuşan Sao Paulo Üniversitesi’nden Dr. Karabekir Akkoyunlu, Bolsonaro’yu ABD Başkanı Trump’a benzetti. Ülke genelinde Bolsonaro’nun görevden alınmasının tartışıldığını aktaran Akkoyunlu, “Bolsonaro hükümeti bilgileri karartma yöntemine gidiyor. 1,5 ayda iki Sağlık Bakanı eskitti. Sağlık Bakanlığı’nın verileri aktardığı sitede sadece günlük bilanço veriliyor. Daha önce haber bültenleri öncesi saat 17’de yayınlanan veriler artık saat 22’de yayınlanıyor” diye konuştu.