Mariupol Tiyatrosu’nda 600 can gitmiş

Mariupol Tiyatrosu’nda 600 can gitmiş
16 Mart’ta Rus güçlerinin saldırısına uğrayan Mariupol Tiyatrosu’nda hasar ve can kaybına ilişkin yapılan inceleme, hayatını kaybedenlerin 600’ü aştığını ortaya koydu.Associated Press, o gün tiyatronun içinde olanları,...

16 Mart’ta Rus güçlerinin saldırısına uğrayan Mariupol Tiyatrosu’nda hasar ve can kaybına ilişkin yapılan inceleme, hayatını kaybedenlerin 600’ü aştığını ortaya koydu.

Associated Press, o gün tiyatronun içinde olanları, hayatta kalan 23 kişinin ifadelerini ele aldı. AP ayrıca tiyatronun kat planını, o gün öncesinde, sırasında ve sonrasında içeride çekilen fotoğraf ile videoları ele alarak yeniden çizdi.

Yapılan inceleme, saldırının aslında tahmin edilenden çok daha ölümcül olduğuna, binanın içinde ve dışında 600’e yakın kişinin öldüğüne dair kanıtlar buldu. Bu, şimdiye kadar belirtilen ölü sayısının neredeyse iki katı olduğu anlamına geliyor.

AP’ye konuşan görgü tanıkları, en az 100 kişinin hemen dışarıdaki bir sahra mutfağında olduğunu ve hiçbirinin hayatta kalmadığını söyledi.

Tanıklar ayrıca binanın içindeki odaların ve koridorların dolu olduğunu, her 3 metrekare boş alana yaklaşık bir kişinin düştüğünü ve hava saldırısı sırasında içeride yaklaşık bin kişinin olduğunu ifade ettiler.

King’s College London’da uluslararası güvenlik profesörü olan James Gow, tiyatroda olanları belgelemenin Ukrayna’da insanlığa karşı işlenen suçu kanıtlama için kritik olduğunu söyledi.

Eski Yugoslavya için BM Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde uzman tanık olarak da görev yapan Gow, “Bu güçlü tanık ifadeleri Rusya’nın yasadışı davranışının yaygın veya sistematik olduğunun belirlenmesinde önemli olacak” dedi.