Marketlerde Ramazan öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi

Marketlerde Ramazan öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ekipleri, Ataşehir ve Ümraniye'deki marketlerde ramazan öncesi denetim yaptı. Denetimlerde ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına bakılırken, ürünün etiket fiyatıyla kasa fiyatı arasında fark olup...
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ekipleri, Ataşehir ve Ümraniye'deki marketlerde ramazan öncesi denetim yaptı. Denetimlerde ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına bakılırken, ürünün etiket fiyatıyla kasa fiyatı arasında fark olup olmadığı da kontrol edildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ekipleri düzenli olarak yaptığı market denetimlerini, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla sıklaştırdı. Ekipler, marketlerdeki temel gıda ve temel ihtiyaç ürünlerine yönelik etiketleri inceledi. Ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına bakılırken, ürünün etiket fiyatıyla kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına, etiketlerdeki ürün fiyatının son değişim tarihiyle önceki fiyatı gibi bilgiler de incelendi. Meyve ve sebze reyonunda da ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgisi Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edildi.

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ve beraberindeki ekip Ataşehir ve Ümraniye’de bazı marketlerde denetim gerçekleştirdi.

Ramazan ayı öncesinde ürün fiyatlarını kontrol ettiklerini ifade eden Menteşe, "Biz 81 ilde denetimlerimize devam ediyoruz. Bugün de burada Ramazan ayı öncesinde biraz daha yoğun bir şekilde denetimlerimize devam ediyoruz. Sebze meyve reyonundan başlamak üzere yaklaşık 50 ürüne bakıyoruz. Şarküteride, kırmız et ve beyaz etlere bakıyoruz. Yağlara bakıyoruz zeytinyağı, ayçiçeği yağı, tatlılara bakıyoruz." diye konuştu.

Menteşe, öncelikle etikete sonra ürünün raftaki fiyatıyla kasadaki fiyatının kıyaslandığını belirtti.

"Firmaya bu ürünle ilgili geçmişe dönük alım satım faturalarını iletebilir misiniz diyoruz. Burada makul olmayan bir durum görürsek bunu Bakanlığımıza rapor ediyoruz. Bakanlığımızda da bunun usule uygun olmadığına bakılırken, normalinin üzerinde olduğu görülürse her ürün için yaklaşık 52 bin 500 liralık idari bir yaptırım uygulanıyor." diye konuştu."

2023 yılında 20 bine yakın şikayet geldi

Menteşe, konuşmasına  şu ifadelerle devam etti:

"Onun dışında sebze ve meyvede künye bulunup bulunmadığına bakıyoruz. Künye dediğmiz olay da ürünün kimlik bilgisi yani ürün nerede üretilmiş, nerede sisteme kayıt olmuş. Son tüketiciye gelene kadar hangi firmalar üzerinden ve kaç paraya gelmiş onlar görülüyor. Bunda da bakanlığımızın ücretsiz uygulaması var Hal Kayıt Sistemi (HKS). Bu sistem üzerinden vatandaşlarımız uygulamayı cep telefonların indirerek kodlarını okutarak rahatlıkla görebiliyorlar. Varsa böyle bir durum, haksız fiyat sistemi dediğimiz bir sistemmiz var oraya yükleyebilirler. 'Alo 175' Tüketici Danışma Hattımız var. Orayı arayıp oraya bildirebilirler. Geçen yıl vatandaşlarımızdan gelen yaklaşık 20 bine yakın İstanbul içi şikayet vardı. Hepsini değerlendirdik ve tek tek vatandaşlarımıza dönüş yaptık. Ramazan ayı ve sonrasında denetimlerimiz devam edecek .Bu arada ilave personelimize 150 yeni denetmen arkadaşımız aramıza katıldı. Ramazan ayıyla birlikte yaklaşık 200 kişiyle denetimlerimiz devam edecek"