Masak Devrede

Masak Devrede
Bu sınav mülakat gerektiren kurumlardaki usulsüzlüklere rağmen yüzbinlerce gencin ve ailesinin kamuda işe girebilme umuduydu31 Temmuz Pazar günü 1milyon 400 bin adayın ter döktüğü KPSS'de büyük bir skandal yaşandı. Skandal,...

Bu sınav mülakat gerektiren kurumlardaki usulsüzlüklere rağmen yüzbinlerce gencin ve ailesinin kamuda işe girebilme umuduydu

31 Temmuz Pazar günü 1milyon 400 bin adayın ter döktüğü KPSS'de büyük bir skandal yaşandı. Skandal, sosyal medyadan bazı gençlerin yayınlarıyla başladı. İddia ettikleri şey; sınav sorularının ve yanıtlarının bire bir aynısının daha önce Yedi iklim Yayınevi'nin deneme testlerinde yer aldığı yönündeydi. İddia sosyal medyadan sonra basında da flaş haber olarak verilmeye başladı. Haber hızla yayıldı. KPSS'de soru ve cevaplar sızdırılmıştı. Bundan sonraki adımlar da bugüne kadar alışık olmadık biçimde hızlıca atıldı. Olayın olduğu gün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı KPSS ile ilgili gerekli adımların atılacağını bildirdi ve Devlet Denetleme Kurumunu görevlendirdi. 

Devlet Denetleme Kurumu Başkanı Yunus Arıcı, Erdoğan'ın talimatıyla çalışmalara başlandığını duyururken, KPSS skandalına dair ilk izlenimlerinin problemli olduğunu vurguladı. Arıncı, müfettişlerin ÖSYM’ye gittiğini, raporun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arz edileceğini söyledi. Akabinde ise kurum savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılığa yapılan suç duyurusu anında yanıt buldu. Savcılık çok hızlı şekilde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DDK'nın KPSS lisans oturumuna dair iddiaları konusunda suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı. Aynı saatlerde Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ndan da açıklama geldi. Açıklamada Yükseköğretim Kurulu’nca da inceleme başlatılmış olup sonuç en kısa zamanda ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır" diyordu. ÖSYM Başkanlığı ise bir saat geçmeden, ‘’Sosyal medya hesaplarından ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır.” açıklamasını yaptı. Yıllardır sorular çalınır ancak ÖSYM'nin hiç sesi çıkmazdı. Ancak bu defa ÖSYM'nin ışık hızıyla olayı inceleyip, sınavda hiçbir şaibenin olmadığını açıklıyordu.

Daha açıklama yeni yapılmıştı ki ‘’ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile görevden alındı haberi duyuldu. Halis Aygün yaptığı açıklamada;’ ’Birileri düğmeye bastı’’ diyordu ancak kimin bastığı henüz bilinmiyordu.

YENİ BAŞKANDAN TARİKAT LİDERİNE: ‘’GÜL YÜZLÜ EFENDİM’’

YÖK de inceleme başlatırken ÖSYM Başkanlığı’na Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy atandı. Hemen ardından Ersoy’un sosyal medyada paylaştığı, İsmailağa Cemaati’nin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu için yaptığıgüzellemeler konuşulmaya başladı. Ustaosmanoğlu'nun ölümü sonrasında paylaştığı taziye mesajında 'Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri Rabbim sana rahmet eylesin Habibine komşu eylesin Gül yüzlü efendim' demişti. Tam bu konuşuluyorken KPSS Sınavının iptal edildiği duyuruldu.

BAŞARI ALLAHIN LUTFU MU?

Sosyal medya haberlerle çalkalanıyordu. Bir video binlerce kere paylaşıldı.2013 yılında AKP MKYK üyesi ve İstanbul Milletvekili olan Mustafa Şentop, ‘FETÖ’ nedeniyle kapısına kilit vurulan STV’de oğlu ile birlikte yayına çıkmıştı. Yayının nedeni ise ‘FETÖ’ bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan okul ve dershanelerde okuyarak birincilik elde eden oğlunun başarısıydı. Şentop’un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop, girdiği Seviye Belirleme Sınavı’nda tüm soruları doğru yanıtlayarak ilk 100’e girmişti. STV muhabirine konuşan Şentop, bu başarıyı ise “Allah’ın bir lütfu” olarak yorumlamıştı.

Yeni gelen bilgilere göre; bir ay önce ÖSYM Başkanlığı, 2022 KPSS öncesi yine çok hızlı bir şekilde ÖSYM'de çalışan 432 kişinin görev yerini değiştirmiş. Hızını alamamış işyeri sendika temsilcisinin de yerini değiştirmişti.

Sınava hazırlık kitapları basan yayınevine sınav kitapçığı bastırdılar

Tüm bunlar yaşanırken olayın baş aktörü Yediiklim Yayıncılık sahibi Münir Çelik, asıl mağdurun kendileri olduğunu söylüyor. Soruların hazırlayan ÖSYM’yi suçluyordu. ‘’Asıl onlar bizden almış soruları’’ diyordu. Yayınevine baskın düzenlendiği anlarda Yediiklim’in sahibi Münür Çeliğin, ‘eski Fetö’cü ‘olduğuyla ilgili iddialar haberleştirildi. Cemaat bağlantıları iddiası konuşulmaya başladı. Yapılan soruşturmada önemli bir ayrıntı dikkat çekiyordu: Yediiklim Yayıncılık’ın hem hazırlık kitaplarını hem de sınav kitapçığını bastırdığı anlaşıldı. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ise soruların basıldığı sırada 8 görevlinin matbaaya sürekli girip çıktıklarını iddia etti.

Mustafa Kemal’i vahdettin gönderdi zırvalığı

Kurumun, konu anlatımlarından birinde, Mustafa Kemal’i milli mücadeleye Padişah Vahdettin’in gönderdiğini iddia etmesi bile kurum hakkında bir fikir veriyor.

Skandalda dün yeni gelişmeler şöyleydi;

- DDK müfettişleri yüzbinlerce sorunun yer aldığı test merkezi havuzunu inceliyor. İnceleme nedeniyle “kozmik oda” olarak adlandırılan merkezdeki soruların deşifre olduğu ve yenilenmesi gerekeceği ifade edildi.

-Soruşturmaya MASAK da dahil oldu. Yayınevi ve ÖSYM çalışanlarının hesaplarındaki para akışı da incelenecek.  Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince Yediiklim Yayınevi'ne ait 2 adreste arama gerçekleştirildi. Yayınevinin Kızılay ve Ostim'deki adreslerindeki aramalarda, çok sayıda dijital materyale ve soru örneklerine el koyuldu.

Tüm bu soruşturmalar, iddialar daha çok skandallara gebe görünüyor.

 Ayrıca diğer bir gelişme: dün akşam geç saatlerde ÖSYM ‘’ Yeni KPSS takvimi 17 Eylül’de başlayacak’ diye duyurdu. Çok yakında göreceğiz: Tertemiz ülkemizde, tertemiz insanlarla yaşayacağımız günler yakın mı, güzel günler ve güneşli görecek miyiz, yelkenleri maviliklere sürecek miyiz?