Mavi miras Muğla’da kaldı

Mavi miras Muğla’da kaldı
Mavi Miras Projesi kapsamında, dünyada ilk olarak Türkiye karasularında keşfedilen ve Anadolu’da bulunan en eski liman kalıntısı olduğu tespit edilen sualtı tunç çağı kazı alanı, dünyanın en büyük tunç çağı seramik...

Mavi Miras Projesi kapsamında, dünyada ilk olarak Türkiye karasularında keşfedilen ve Anadolu’da bulunan en eski liman kalıntısı olduğu tespit edilen sualtı tunç çağı kazı alanı, dünyanın en büyük tunç çağı seramik eser topluluğunu Muğla’ya miras bıraktı. Aynı proje kapsamında Muğla sahillerinde arkaik dönem ve Osmanlı dönemine ait iki ayrı batıkta yapılan kazılarda da önemli eserlere ulaşıldı.

Mavi Miras Projesi kapsamında keşfedilen ve bölge tarihine önemli veriler sunacak olan sualtı kazılarının üç farklı batık üzerinde yürütüldüğünü belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. A. Harun Özdaş, kazı çalışmaları, sualtı kazısında kullanılan teknik ekipmanlar, yazılımlar ve diğer yüksek teknolojik cihazlar hakkında Vali Orhan Tavlı ve beraberindeki heyete bilgi verdi.



Vali Orhan Tavlı, ilk olarak ülkemiz karasularında bulunan en büyük tunç çağı seramik eser topluluğunun çıkarıldığı tunç çağı kazı alanını ziyaret etti. Bugüne kadar Anadolu’da bulunan en eski liman kalıntısı olduğu tespit edildi. Milattan önce 2 binin ilk yarısına tarihlendirilen buluntular Ege tarihine önemli veriler sunuyor.

Osmanlı Dönemi Batığı hakkında da bilgilendirme ve sunum yapan Özdaş, henüz kimliği tespit edilemeyen batığın, 18. yüzyıl Osmanlı Dönemi savaş gemisine ait olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.