Merkez Bankasında skandal işten çıkarma iddiası: Bir kamu personeli işten kolayca çıkarılabilir mi?

Merkez Bankasında skandal işten çıkarma iddiası: Bir kamu personeli işten kolayca çıkarılabilir mi?
Merkez Bankası (TCMB) çalışanı Büşra Bozkurt’un, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasına ilişkin Prof. Dr. Aziz Güler, "İşin skandal ve etik boyutu bir...
Merkez Bankası (TCMB) çalışanı Büşra Bozkurt’un, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasına ilişkin Prof. Dr. Aziz Güler, "İşin skandal ve etik boyutu bir tarafa ciddi çalışma hukuku ihlalleri ve hukuksuzluklar söz konusu" dedi.

Merkez Bankası (TCMB) çalışanı Büşra Bozkurt’un, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e şikâyette bulunduğu bildirildi. Sözcü Gazetesinde Cem Yıldırım’ın haberinde, Erol Erkan’ın bankada gayri resmi olarak yönetici konumuna getirildiği, personelin işe alınması, çıkarılması, tayin gibi konularda yetkilendirildiği iddia edildi. Sözcü’nün “Sen benim tütbanlı bacımı” üst başlığıyla verdiği habere göre, şikayetçi Bozkurt CİMER’e 5 Ocak 2024 tarihindeki başvurusunda, Baba Erkan’a bankada oda, koruma ve makam aracı tahsis edildiğini öne sürdü.

Prof. Dr. Aziz Güler konuya ilişkin, "İşin skandal ve etik boyutu bir tarafa ciddi çalışma hukuku ihlalleri ve hukuksuzluklar söz konusu. Bir kamu kurumunda bir çalışanı işten çıkarmak nasıl bu kadar kolay olabilir?" dedi.

Güler'in paylaşımı bu şekilde:

Merkez Bankası Başkanının babasının bir Merkez Bankası çalışanını keyfi olarak işten attığı iddiaları var. Bu iddialar henüz yalanlanmadı.

İşin skandal ve etik boyutu bir tarafa ciddi çalışma hukuku ihlalleri ve hukuksuzluklar söz konusu.

Bir kamu kurumunda bir çalışanı işten çıkarmak nasıl bu kadar kolay olabilir?

Merkez Bankası çalışanları memur statüsünde. İşten çıkarılan çalışan kamu görevlisi statüsünde çalışıyorsa zaten bu şekilde işten çıkarılamaz.

Merkez Bankası Kanunu istisnai hallerde sözleşmeli uzman (işçi uzman) çalıştırılmasına da olanak tanıyor. Anlaşılan bu istisna kural haline gelmiş ve MB'de çok sayıda işçi-uzman söz konusu.

Ancak işten çıkarılan MB çalışanı işçi statüsünde ise bu kez İş Kanunu hükümleri devreye girer.

30'dan fazla işçi çalıştıran işletmelerde iş güvencesi hükümleri uygulanır. Merkez Bankasında 30'dan fazla kişi çalışıyordur!

Bu durumda işçi geçerli bir sebep olmadan, yazılı gerekçe gösterilmeden ve savunması alınmadan işten çıkarılmaz.

Nereden baksan rezalet. Nereden baksan hukuksuzluk!