Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine ekonomist analizleri: Cidden bitmişiz biz

Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine ekonomist analizleri: Cidden bitmişiz biz
Üçüncü enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 enflasyon tahmininin yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkarıldığını açıkladı.Ekonomistler rapor sonrası analizde bulundu.Merkez Bankası Başkanı...

Üçüncü enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 enflasyon tahmininin yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkarıldığını açıkladı.Ekonomistler rapor sonrası analizde bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Erkan, "2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33'e güncelledik" dedi. Erkan'ın bu açıklamaları üzerine ekonomistler analizde bulundu.

Ekonomistlerin Erkan'ın açıklamalarına karşı analizleri şöyle: 

Hakan Kara: TCMB basın toplantısına dair ilk izlenimim: Yapılan analizler önceki döneme göre daha gerçekçi ve konuşmanın teknik içeriği belirgin bir şekilde güçlenmiş.

Burcu Aydın Özüdoğru: Enflasyon görünümü “kontrol ufkunda” “yüksek çift hanelerde” seyrederken enflasyonda ataleti ve beklentilerde bozulmayı nasıl düzelteceğiz?

Evren Devrim Zelyut: TCMB 2023 enflasyon tahmini %58'e çıktı. Önceki 22.3'dü... Başkan Erkan'ın tahminleri gerçeğe yaklaştığı için durumu olumlu olarak değerlendiriyoruz. Ne kadar gerçekçi olursak sorunları çözme adına şansımız o kadar artar...

Hayri Kozanoğlu: Yılın ilk 6 ay enflasyonu %19,77 idi. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini %58. Bu yılın son 6 ayında fiyatların %31,9 artması demek. Aylık ortalama artış %5,4 bekleniyor. Döviz kuru enflasyona paralel artarsa dolar yıl sonunda 36 TL olacak!

Oğuz Demir: Dezenflasyon süreci... Önümüzdeki yıl ortasına kadar %70'e kadar çıkacak sonra düşecek! Biz her seferinde tahmin ettikleri ya da tahmin ettiklerinin ötesindeki çıkışları yaşadık da düşüşler pek de tahmin ettikleri gibi olmadı! Öte yandan önümüzdeki bir yıllık enflasyon beklentisi %70 ama politika faizi %17,5! Dur bakalım.. 2023 yıl sonu %58 2024 yıl sonu %33 TCMB'nin enflasyon tahmini. Son yıllardaki enflasyon tahminindeki becerisini de düşünürseniz daha bir buçuk yıl daha yüksek enflasyonla yaşayacaksınız diyor. Cidden bitmişiz biz!

Serkan Özcan: Sunum teknik açıdan başarılı. Enflasyon tahminleri iyimser olmakla birlikte makul. Ancak en başından beri söylediğim gibi rasyonel politikalar için “siyasi ve sosyal zemin” olmadığından ikna edici değil. Bütün yaşananlara rağmen temel politika aracı olan kısa vadeli faizi kullanamıyor olmanın, bunu yapamayınca yan yollara sapmanın bir bedeli olacak ve bu bedel hiç de hafif olmayacak. Sonuç; Mesele yapılan Bakan ve Başkan atamasında değil, iktidarın enflasyonla samimi mücadele önünde yarattığı ideolojik engeller.