‘Merkez tüm milletin’ dedi, bankaya koştu

‘Merkez tüm milletin’ dedi, bankaya koştu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nın önünde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nın önünde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, "Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster" çağrısını yaptı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Sıcak siyasetin buraya girmesinden rahatsızız, bu bir şekilde dile getirildi"  dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu ziyaret etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile Genel Sekreter Selin Sayek Böke eşlik etti.

Kılıçdaroğlu'na, Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Sekreter Selin Sayek Böke ile Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent Kuşoğlu eşlik etti. Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ya görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, "Merkez Bankası bir Cumhuriyet kurumu. Cumhuriyet sözcüğü iki yerde geçiyor.  Burası bağımsız bir kurum.  Fiyat istikrarından sorumlu olan bir kurum. Kurumun bağımsızlığı sadece bizim için değil, dünya finans piyasaları için de önemli" dedi.

MERKEZ’E MÜDAHALE İSTEMİYORUZ

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Sıcak siyasetin Merkez Bankası  müdahalesini asla istemiyoruz. Bu düşüncemizi sayın Başkan’a ifade ettik.

Merkez Bankası’nın yetkilerinin kararnamelerle alınıp başka bir kuruma verilmesinin de doğru olmadığını  ifade ettik. Merkez  Bankası’nın iyi bir kültürü var. Cumhuriyet tarihi boyunca bu kültürü adım adım oluşturmuş vaziyette. Bu kültürün yok olmamasını istedik, iyi bir kadrosu var kadronun korunmasını istedik. Bu konuda da elimizden gelen yardımı da yapabileceğimizi ifade ettik.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu makamında ziyaret etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile Genel Sekreter Selin Sayek Böke eşlik etti.

ZAM YAĞMURU GELİYOR

Zam yağmuru arka arkaya geliyor. Dövizin kontrol edilememesi, Türk Lirası’nın sürekli değer kaybetmesi bizim açımızdan da sokaktaki vatandaş açısından da sanayi açısında da bir sorun olarak duruyor.

45 GÜNDE TL YÜZDE 10 DEĞER KAYBETTİ

Bu konudaki hassasiyetimizi büyük ölçüde ifade ettik. Son 45 günde Türk Lirası yüzde 10 değer kaybetti. Bu rakam ciddi bir rakam. Fiyat istikrarının olmadığını gösteriyor. Bunun yansımaları sokaktaki insana gelecek. Esnafından, işçisine, işsizlere kadar mutfağı büyük ölçüde etkileyecek.

Bugüne kadar hep vatandaşın ağzında bir lokma vardı, onu almaya çalışıyordu hükümet; şimdi mutfağındaki tencereyi de almaya çalışıyor. Bu ülkede her vatandaşın hakkını, hukukunu savunmak; iktidarın olduğu kadar muhalefetin de görevidir.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu ziyaret etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile Genel Sekreter Selin Sayek Böke eşlik etti.

KARA KIŞ FONU OLUŞTURUN

Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin endişelerini de ifade ettik. Önümüzdeki kış zam yağmuru gelecek. Elektirikten, akaryakıttan, doğalgazdan tutun hemen hemen her alanda ciddi sorunlar çıkabilir Bu konuda ben grup toplantısında kara kış fonu oluşturulması gerektiğini ifade etmiştim. Fakirin fukaranın hakkını hukukunu korumak açısından, en azından bütçelerine katkıda bulunulması için bir fonun oluşturulması gerektiğini belirttim. Aksi halde bu kış vatandaşlar için kötü olacak. Bunu da altını özenle çizmek isterim.

ERDOĞAN’IN TALİMAT VERDİĞİNİ BİLMEYEN YOK

MB bağımsızlığına müdahale eden kişinin ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, Mısır’daki sağır sultan da biliyor. Faiz oranları şu seviyeye insin diye talimat verdiğini söyleyen kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu ziyaret etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile Genel Sekreter Selin Sayek Böke eşlik etti.

"YOK ÖYLE İSTEDİĞİN GİBİ AT KOŞTURMAK "

Kılıçdaroğlu Twitter hesabından Merkez Bankası'na yapacağı ziyareti şöyle duyurmuştu:

"Dolar rekorlar kırıyor. Motorin ve benzine yine zam geldi. Sebep olduğun bu rezaletin milleti ezmesini daha fazla izleme Erdoğan, Kara Kış Fonu'nu kur! Ayrıca bugün 15.30’da Merkez Bankası’na gideceğim. Yok öyle istediğin gibi at koşturmak. Biz varız ve mücadele edeceğiz"

Erdoğan'a çağrı: Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster

Buradan Erdoğan’a açık ve net çağrıda bulunuyorum: Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster. Faiz yükselir mi düşer mi bu konuda kararı sen değil liyakatli kişiler versinler.Onlar bu kararı verirse dünyada pek çok finans kuruluşu Merkez Bankası’na saygı gösterecektir. Bugün bu kararı büyük ölçüde Erdoğan’ın vermesi . Sıcak siyasetin buraya girmesinden rahatsızız, bu bir şekilde dile getirildi."

Kılıçdaroğlu: “Benden sonrası tufan diyemez, tufan olmasın diye mücadele ediyoruz”

Gazeteci Candaş Tolga Işık, Merkez Bankası ziyareti sonrasında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu aradığını belirterek söylediklerini sosyal medya hesabından paylaştı. “Az önce CHP Genel Başkanı @kilicdarogluk ile konuştum, Merkez Bankası ziyareti nereden çıktı diye sordum” diyen Işık, CHP lideri Kılıçdaroglu’nun şu cümlelerini aktardı:

 “Gitmekteki amacım şu: TCMB tüm milletimizindir. Saray ve şürekası, akıl dışı emirler vererek ‘Benden sonrası tufan’ demekten derhal vazgeçmelidir. Biz o tufanı önlemek için mücadele ediyoruz. İktidara gelene kadarki sürede, şartlar neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. İnsanımızın uçurumlara sürüklenmesini önlemek için şartlar neyi gerektiriyorsa, nerede olmamız gerekiyorsa bizi orada göreceksiniz…”

Başkan Kavcıoğlu: MB güçlüdür, kararları kendi içinde alır

Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından "Merkez Bankası güçlüdür, rezervleriyle rakamlarıyla. Kararlarını kendi içinde alır. Bugün rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaşmıştır" dedi. Kavcıoğlu'nun görüşme sonrası yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

"Bu sabah bizden randevu istedi. Biz de uygun şekilde teşekkür edip randevu verdik. Sağ olsunlar geldiler, karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Merkez Bankası bu ülkenin en gözde, en güzide kurumalarından birisidir. Merkez Bankası'nı yıpratan açıklamaların bizi üzdüğünü ifade edeyim.

Bu ülkede herkesin sahiplenmesi gereken bir kurumdur. MB güçlüdür, rezervleriyle rakamlarıyla. Kararlarını kendi içinde alır. Merkez Bankası güçlüdür. Rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaşmıştır. Herkesin bu rakamları açıklaması Merkez Bankası'nı daha güçlü kılacaktır. 7 ayda 35 milyar dolara yakın gerçek rezerv artmıştır ve bu ülkemizin gücünü göstermektedir. Kendilerine bunları anlattık. Ben tekrar kendilerine teşekkür ediyorum.

SPEKÜLASYON ÜLKEYE ZARAR VERİR

Merkez Bankasının bütün rakamları nettir, bunların üzerine spekülasyon yapmak bu ülkeye zarar verir. Merkez Bankasını yanlış bir şekilde eleştirmek doğru değil. Bu anlamda herkesi daha sağduyulu olmaya çağırıyorum.”

Merkez Bankası Başkanı, Merkez’de görevden alınanlarla ilgili “Bir kısmı arkadaşların, bir kısmı bizim tercihimiz. Herhangi bir sıkıntı yok. Sıkıntı varmış gibi yansıtılması Merkez Bankası'nı yıpratıyor” dedi, “Faiz indirimine karşı çıktıkları için görevden alındıkları” iddiaları sorulunca, "Bu arkadaşlar faiz indirildiğinde de faiz artırıldığında da burada görev yaptılar" diyerek yanıt verdi.

‘Gereken mesajları almıştır diye ümit ediyoruz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu ziyaret eden heyette yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, görüşmenin ardından kurda yaşanan düşme eğilimine dikkat çekerek, “İktidarın da, Merkez Bankası’nın da, kamuoyunun da gereken mesajları aldığını ümit ediyoruz” dedi. T24.com.tr’den Eray Görgülü’ye konuşan Kuşoğlu, “Girişimizle çıkışımız arasında kurla ilgili düşüklük söz konusu ise herhalde devlet mekanizmasının çalışıyor olduğunu göstermemizin etkisi olmuştur” diye konuştu. Kuşoğlu, şunları söyledi:

  • “Bu kurum bağımsız olması gereken bir kurum. Merkez Bankası başkanlarının unvanı guvernördür. Guvernör, yönetmekten gelir. Yürütme yetkisi kendilerinde değildir ama küçük ayrı bir yönetim organıdır aynı zamanda. Sorumlulukları çok önemlidir, bağımsız çalışması gerekir. Kamuoyuna yansıdığı şekliyle sorun sıkıntı mı var, bunu konuşmak üzere gitti. Bize göre var tabii.
  • Görüşme gayet bir makul bir havada geçti. Enflasyonla mücadele, hükümetle ilişkileri, Merkez Bankası rezervleri ve Merkez Bankası’nın geçmişte uyguladığı politikalar konusunda onların kendi görüşleri var. Mesela 128 milyar dolar gibi konularda. Onlarda ısrarcılar. Ama ortada da bir realite var. Eğer onların dediği doğruysa, o zaman piyasadaki bu yangının olmaması gerekir. Evet bu yangının uluslararası konjonktürden kaynaklanan sebepleri var. Ama Merkez Bankası’nın bağımsız olmamasından yürütme erkinin müdahalesinden, iktidarın müdahalesinden kaynaklanan çok önemli sebepleri var. Burada bir yanlışlık var biz de onları özellikle vurguladık.”

‘2053’e muktup yazmayı bırak istifa mektubunu yaz’

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin genel merkezinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öztrak, dolar kurunun 9,20’nin üzerine çıkması ve Merkez Bankası’nın başkan yardımcılarının görevden alınması üzerine iktidarın ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi:

  • "Erdoğan ve şürekâsına göre enflasyon geçiciymiş. Ama anlaşılan enflasyonun bundan haberi yok. Sadece son bir buçuk ayda kurdaki hareketlenmeden enflasyona 2 puan ilave gelecek.
  • Merkez Bankası, Merkez Bankası olalı böyle zulüm görmedi. Kaynağı belirsiz para girişiyle cari açığı finanse edip dışarıdan gelen borçla da kuruyan rezervleri galiba makyajlıyorsunuz. Bu kadar büyük bir kaynağı belirsiz para girişiyle sadece 2018’de karşılaştık. Kaynağı belirsiz para girişlerinin nedeni nedir? Bunlar acaba hangi baronların parasıdır? Bir açıklayın bakalım.
  • Yönetimdeki kriz, milletimizi eziyor. Türkiye’miz, büyük bir buhranın içerisinde karakışa hazırlanıyor.
  • Erdoğan, 2011’de milletimize, ülkemizi 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmayı vadetmişti. Daha 2023’e gelemeden, bıraktık en büyük 10 ekonomi arasına girmeyi, Erdoğan yönetiminde ülkemiz dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden düştü.
  • Dolar 9 lirayı aştı. 10 liraya koşuyor. 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 20’ye çıktı. Altın fiyatları, kredi temerrüt risk primi, hepsi birden zirve yapıyor. Erdoğan şahsım hükümeti yönetimi, ülkeyi çıra gibi yakıyor. Yandaşlara verilen ihalelerin, geçilmeyen köprü ve yolların, uçulmayan havalimanlarının, yatılmayan hastane yataklarının gelir garantileri ise hep dolarla, avroyla. Bu milletten aldıkları paraları da tek kuruş vergi vermeden vergi cennetlerine kaçırdılar.
  • Bugün eylül bütçe rakamları geldi. Yılın ilk 9 ayında milletin cebinden 21 milyar lira alınmış, yandaş müteahhitlerin cebine konmuş. Faiz lobilerine aynı dönemde ödenen para ise 142 milyar lira olmuş. Daha yeni Sayıştay açıkladı; sadece Karayolları üzerinden 6 otoyol için yandaşlarına verdikleri gelir garantisi 28 milyar 329 milyon dolar.
  • Bunları yapanın şimdi yapması gereken de bellidir: 2053’e mektup yazmakla uğraşmasın, derhal istifa mektubunu yazsın. Çünkü sorunların sebebi Erdoğan’ın kendisi.