Merkez’den bir garip açıklama

Merkez’den bir garip açıklama
Döviz kurlarında yaşanan inanılmaz belirsizlik sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı ile görüştü. Bloomberg'in duyurduğu habere göre, görüşme, Dolar/TL kurunun geçen haftadan bu yana devam eden sert değer...

Döviz kurlarında yaşanan inanılmaz belirsizlik sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı ile görüştü. Bloomberg'in duyurduğu habere göre, görüşme, Dolar/TL kurunun geçen haftadan bu yana devam eden sert değer kayıplarının ardından gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin detay paylaşılmadı. Daha sonra ise Merkez Bankası döviz kurlarındaki hareketliliğe ilişkin açıklama yaptı. “Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur” denilen açıklaması şu şekilde;

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur.

Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir.

Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir.

Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur."

MERKEZ’E: EKONOMİK TEMELDEN KOPUŞ
Uğur Gürses: "Ekonomik temellerden kopuk" olan, enflasyon yükselirken Merkez Bankası'nın faiz düşürmesidir. Sizden TL'ye sahip çıkmanız beklenirken, bu kur seviyesinin ekonomik temellerden kopuk olduğunu söylerseniz TL'ye değer kaybettirmeye devam edersiniz. Olan da bu…

M. Akif Hamzaçebi: Merkez Bankası, TL’nin dolar karşısında bir günde yüzde 12.3 oranında değer kaybetmesini “iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları” olarak değerlendiriyor. Bunların hepsi hikaye. Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük sorun Erdoğan’ın kendisidir.

Prof. Veysel Ulusoy: Merkez yazdı, dolar 40 kuruş yükseldi. Tam bir kara cahillik süreci yaşıyoruz.

Prof.Dr.Serap Durusoy: MB sozle yonlendirme yapmaya calisiyor.Ancak piyasa buna olumlu yanit vermede temkinli yaklasacak.

Ruşen Gültekin: 128 milyar doları ortalama 6.5 TL’den satan Merkez Bankası, döviz hareketlerine müdahale etmediğini söyledi. Niye sattın dövizimizi o halde?

Mustafa Sönmez: TCMB bir açıklama yapmış: "Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızı aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı" uyarmış! Elinden bu mu geliyor? Dün 7-8 TL"uzak değer"di, bugün 12-13. TCMB, neyin güvenini veriyor? Hiç.