Merkez’in nafile müdahalesi kazanç kapısı oldu

Merkez’in nafile müdahalesi kazanç kapısı oldu
Daha iki hafta önce yaşanan döviz krizinde ''Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur. Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep...

Daha iki hafta önce yaşanan döviz krizinde ''Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur. Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir'' diyen Merkez Bankası, 10 gün içinde üçüncü kez piyasaya müdahale etti. Ama öncekiler gibi nafile bir müdahale oldu. 14 TL eşiğine yaklaşan dolar/TL kuru, Merkez Bankası’nın piyasaya müdahalesi sonucu 13,75’e kadar geriledi ancak kısa sürede yeniden 13,90’ı gördü.

MB’den konuyla ilgili yapılan açıklamada ”Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” denildi.

MB, yedi yıllık aranın ardından ilk doğrudan müdahaleyi 1 Aralık’ta yaptı. 1 milyar doları bulan müdahalenin ‘döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları’ nedeniyle yapıldığı belirtildi. Müdahale dolar kuru 13,88’e çıktığında geldi.

İkinci müdahale ise iki gün sonra 3 Aralık’ta oldu. Kur yine 13,88 seviyesindeydi. 150-200 milyon dolarla müdahale geldi. Kur ilk tepki olarak 13,40’a kadar geriledi.

MB’nin üç müdahaleyi de hemen hemen aynı seviyeden yapması seviye tutulduğu iddialarını güçlendirdi.

Euro ise önceki günü 15,6 seviyesinden kapatırken, dün önce 15,67’yi gördü, saat 13:21’de ise 15,71’e kadar çıktı. Euro da müdahalenin ardından 15,51’i gördü, ardından 15,65’e yükseldi.